Pysti on pystyssä

Nyt se on sitten tapahtunut, maailman seuratessa järkyttyneenä Ukrainassa alas ammutun malesialaiskoneen ja satojen kuolonuhrien ympärillä pyörivää poliittista kiistaa ja yhä harvenevan mielenosoittajajoukon kerääntyessä päivittäin Budapestin Szabadság térille eli Vapauden aukiolle protestoimaan Unkarin saksalaismiehityksen uuden muistomerkin pystytystä vastaan. (Varsinainen miehityksen 70-vuotismuistopäivä tosin ehti kulua jo kauan sitten – se olisi ollut maaliskuun 18. – ja toisen maailmansodan historian 70 vuoden takaisten vaiheiden seuraamisessa olisi ehditty jo Stauffenbergin salaliittoon: 20. heinäkuuta joukko saksalaisia upseereja yritti lopettaa epätoivoiseksi kääntyneen sodan pommiattentaatilla, josta Führer kuitenkin kuin ihmeen kautta selvisi hengissä.)

Kuten jo tässäkin blogissa on ollut esillä, muistomerkkisuunnitelmaa ovat monet syyttäneet Unkarin historian häpeätahrojen kaunisteluksi: Unkari esitetään viattomana uhrina, ikään kuin virallinen Unkari ei olisi jo ennen natsimiehityksen alkua säätänyt rotulakeja ja käytännössä valmistellut tietä holokaustin toimeenpanolle, ikään kuin natsimurhaajilla ei olisi ollut yllin kyllin auliita unkarilaisia avustajia, ja ikään kuin suuri osa Unkarin vallanpitäjistä ja yläluokasta ei olisi ottanut saksalaismiehittäjiä vastaan ilomielin, tai ainakin ilman suurempaa vastarintaa. Tässä yhteydessä on tapana kertoa kasku, joka löytyy esimerkiksi unkarinkielisen Wikipedian ”operaatio Margarethesta” kertovasta artikkelista:

Muuan saksalainen diplomaatti kysyi kenraali Walther von Brauchitschilta, paljonko aikaa tarvittaisiin Unkarin miehittämiseen. Brauchitsch vastasi:
– Kaksikymmentäneljä tuntia.
– Entä jos unkarilaiset tekevät vastarintaa?
– Kaksitoista tuntia.
– Miten niin?
– Tervehdyspuheet jäävät pois.

Yön pimeydessä muistomerkin viimeiset, keskeisimmät osat – enkeli ja kotka – kuljetettiin paikoilleen, pressuun käärittyinä ja poliisisaattueen vartioimina.

Blogisti Nikita Hava kuvasi veistosten kuljetusta ja kertoo, että satakunta poliisia tarkisti paikalla liikkujien paperit ja esti pääsyn aukiolle.

Tänä päivänä uusi muistomerkki on ollut yleisön näkyvissä, ja se näyttää vieläkin kitschisemmältä kuin aikoinaan julkisuudessa liikkuneessa luonnoskuvassa vaikutti.

(Uutistoimisto MTI:n kuva Magyar Narancs -lehden jutusta.)

Päätykolmio-pylväikössä, tekstin ”Saksalaismiehityksen uhrien muistomerkki” alapuolella seisoo Unkaria symboloiva arkkienkeli Gabriel, jonka oikeaan käteen kuvanveistäjä on väärinkäsitysten välttämiseksi lisännyt Unkarin vanhalla valtiosymbolilla, kaksoisristillä koristetun valtakunnanomenan. Enkelin kimppuun syöksyy ylhäältä hieman sulkasatoisen näköinen kotka, Saksan symboli.

Valtiollisten ja hallitusta lähellä olevien tiedotusvälineiden vaietessa oppositiofoorumit ovat tulvineet monenlaisia mielenilmauksia. Magyar Narancs -lehti raportoi: ”Muistomerkki seisoo, kananmuna valuu.” Parisataa spontaania mielenosoittajaa on heitellyt patsasta raaoilla munilla ja paperilennokeilla, ja muutamia vastamielenosoittajia on puolestaan ilmestynyt haukkumaan näitä ”isänmaanpettureiksi”. Jo tämän päivän aikana useampia oppositiopoliitikkoja ilmestyi patsaan luokse tuomaan julki mielipiteitään. Näin sosialistipuolue MSZP:n Csaba Horváth:

”Se, että [hallitus] ei viime kuukausina ole suostunut käymään [muistomerkistä] asiallista dialogia edes Unkarin tiedeakatemian kanssa – joka samoin on tuominnut tämän muistomerkin toteuttamisen tässä muodossa – osoittaa hyvin, että hallitus tarkoitti tämän ylimieliseksi viestiksi: ”minä voin tehdä mitä vain”. Patsaasta puolestaan en voi sanoa muuta kuin että sen sanoma on pelkkää metalliksi ja kiveksi jähmettynyttä solvausta, vähemmän painava mutta näyttävä argumentti taas on, että kuten kuka hyvänsä näkee, se on kasa kitschiä.”

Horváthin mielestä muistomerkin oikea paikka olisi Budapestin kuuluisassa veistospuistossa yhdessä sosialisminaikaisten hirvitysten kanssa. En valitettavasti jaksa uskoa, että Gabriel ja kotka ainakaan lähiaikoina siirtyisivät paikaltaan minnekään. Toivoa tietenkin sopii, ja huomenna maanantaina on muistomerkin luokse taas kutsuttu koolle uusi mielenosoitus, samalla kun muistomerkki on tarkoitus virallisesti vihkiä.

Jäämme seuraamaan, mitä tuleman pitää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: