Tosi iso kumiluu

Mitä kuohuttavaa Unkarissa nykyään tapahtuukin – Fidesz-puolueen parlamenttiryhmän johtajan, Louis Vuitton -laukuistaan kuuluisan Antal Rogánin luksusasunto arvoituksellisesti kasvaa kokoa veroilmoituksesta toiseen, uuden saksalaismiehityksen muistomerkin ympärillä käyty kohina ei ota laantuakseen – joku aina jossain vaiheessa kaivaa esiin termin gumicsont, kumiluu. Oikeastihan jokin patsas tai jonkun puoluepampun yksityiselämä ovat pieniä perunoita sen rinnalla, mitä demokratialle, sananvapaudelle, koululaitokselle tai kansantaloudelle tapahtuu. Ja salaliittoteorioiden ja yleisen epäluulon kuumentamassa ilmapiirissä syntyy herkästi houkutus ajatella, että skandaaleja suorastaan tahallaan heitellään kansalaisten kitaan, että nämä kumiluita pureskellessaan unohtaisivat todelliset ongelmat.

Jos pääsiäismaanantaina juhlallisin menoin käyttöön vihittävä Felcsútin uusi jalkapallostadion on kumiluu, niin ainakin todella mittava sellainen. Kyseinen stadion nimittäin mahduttaa väkeä kaksi kertaa niin paljon kuin sitä ympäröivässä Felcsútin kylässä on asukkaita. Ilmakuva (”Lajos”-nimisen lukijan kuva 444.hu-sivustolta)

osoittaa myös, että stadion on parista reunastaan tiiviisti kiinni kylän vanhoissa asuintaloissa.

Näistä vanhoista, suhteellisen vaatimattomista valkoisiksi rapatuista taloista yhdessä sijaitsee pääsyy siihen, että juuri Felcsútin kyläpahaseen on sijoitettu jalkapallolegenda Ferenc Puskásin nimeä kantava jalkapalloakatemia. Aivan uuden mahtistadionin nurkassa kiinni nimittäin kyhjöttää jalkapallohullun pääministeri Viktor Orbánin vaatimaton viikonloppubungalow. (”Vaatimaton” ilman mitään ironiaa: kyseessä on tavallinen maaseututalo varsin hoitamattoman näköisine pihapiireineen. Tosin huhutaan pääministerin bulvaanien avustuksella olevan hankkimassa itselleen kylän lähistöllä sijaitsevaa hylättyä kartanolinnaa, jota tuntematon toimeksiantaja parhaillaan peruskorjauttaa.)

cink.hu-portaalin toimittaja László Szily otti liikuttuneen ”meitsien” taustanaan harvan pensasaidan läpi häämöttävä pääministerin puusee. Aivan toimittajan edessä puolestaan on jo stadionin seinä.

Stadion on tietenkin sekin saanut nimensä Puskásin mukaan, Pancho Aréna. (”Pancho” oli kuulemma Ferenc Puskásin lempinimi hänen uransa loppuvuosina Espanjassa, Öcsi kun ei oikein taipunut espanjalaisten suuhun.)

Kuva samasta László Szilyn artikkelista cink.hu-sivustolla.

Mutta stadion ei ole pelkästään mittasuhteiltaan tolkuton vaan myös ulkoasultaan huomiotaherättävän upea, hohtavine kuparikattoineen ja kupolitorneineen, lämmitettävine VIP-istuimineen ja englanninkielisine opasteineen. Pukuhuoneissa kullakin jalkapalloakatemian joukkueen pelaajalla on oma, muotokuvalla varustettu pukukaappinsa – niin myös pääministerin pojalla Gáspár Orbánilla.

Jalkapalloakatemian ehti vielä suunnitella Imre Makovecz, Unkarin ”orgaanisen arkkitehtuurin” yksi huomattavimmista edustajista. Makoveczin aatemaailmassa kulmikkuuden ja konemaisuuden vihaaminen, epäsäännöllinen ja ”elävä” muotokieli yhdistyi hypereklektiseen historismiin ja kansallisromantiikkaan – sekä oikeistolais-kansalliskonservatiivisiin arvoihin. Pancho-areenan on Makoveczin hengessä suunnitellut hänen oppilaansa Tamás Dobrosi, ja oppositioviestimissä sitä on jo nimitetty milloin ”farao Ramses I Orbánin pyramidiksi”, milloin ”Sauronin linnaksi”.

VIP-sisäänkäynti muistuttaa katedraalia. Stadionin sisäkuvaa puolestaan leimaavat kattoa kannattelevat puurakenteet, joissa voi halutessaan nähdä joko unkarilaisen kansanperinteen ”elämänpuu”-aiheen tai – kuten epäkunnioittava László Szily artikkelissaan leukailee – Euroopan kauneimman värikuula-ammuntalabyrintin. Mitenkähän on rakenteiden paloturvallisuuden laita, jos fanit riehaantuvat leikkimään ilotulitteilla?

Eniten oppositioviestimiä kuitenkin kiinnostaa se näkymä, joka kyseiseen elämänpuumetsään avautuu tässä Ákos Stillerin kuvassa (hvg.hu-sivuston valokuvagalleriasta):

Huone, josta käsin upeita kattorakenteita ja kentän tapahtumia sopii katsella, välillä (elämänpuuaiheen koristamasta) baarista virvokkeita noutaen, on nimittäin VIP-aitio, jonka ovessa lukee:

4. parvi: Pääministerin kanslia.

Olemme kumiluun ytimessä. Viktor Orbán on Felcsútin jalkapalloakatemian perustaja-isänä tietenkin Pancho-areenan johtohahmoja, joten areenan rahoittajat, keitä lienevätkin – puuttumatta tässä nyt lainkaan siihen, mitä korruptiota ja vilunkia stadionin rahoitukseen mahdollisesti on liittynyt – voisivat toki halutessaan omistaa hänelle ikioman aition. Mutta pääministeri-instituutiolla ei pitäisi olla jalon jalkapalloharrastuksen kanssa mitään tekemistä. Ellei sitten ajatella, että Unkarin pääministerin virkavelvollisuuksiin kuuluu ja tulee kuulumaankin jalkapallon erityinen suosiminen. Ainakin, jos pääministerin nimi hamaan epämääräiseen tulevaisuuteen on oleva Viktor Orbán.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: