Oppineita vai maksaneita?

Minulla on tietysti oma lehmä ojassa… mutta ihan oikeasti huolestuttaa se, miten ns. ”hyödytöntä” tietoa (siis sellaista, jonka arvo ei ole välittömästi laskettavissa rahaksi), perustutkimusta (siis ei markkinoitavissa olevien sovellusten kehittämistä), perinteistä kieli- ja kulttuuritietämystä ja oppineisuutta ylipäätään arvostetaan aina vain vähemmän. EU:n uusi tutkimusrahoitusohjelma HORIZON vaahtoaa yhteistyöstä yritysten kanssa eikä tarjoa perinteisille humanistisille tieteille juuri mitään. Itävallassa tiedeministeriö lakkautetaan ja tutkimuspolitiikka siirretään talousasioiden alaisuuteen. Unkarista on jo vuosien ajan kuulunut taukoamaton valitus korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten köyhdyttämisestä.

Unkarissa nyt on kysymys muustakin kuin pelkästä talouskriisistä ja ”hyödyttömien” rönsyjen karsimisesta. Siellä nimittäin samaan aikaan säästöjen kanssa rakennetaan kulttuuri- ja tiedelaitosten uusia muotoja, joiden tarkoitus on toimia tämänhetkisen hallituksen ja valtapuolueen aatteellisina tukipylväinä. Pääministerin toimeksiannosta työskentelevä entinen teatteriohjaaja Imre Kerényi, joka jo aiemmin puuhasi uuden perustuslain korupainoksen kuvitukseksi kiistellyn kokoelman unkarilaisten nykytaiteilijoiden töitä, on saanut uuden miljardirahoituksen ”Kansallisen kirjaston” julkaisemiseen – kokoelma nyt virallisesti kansakunnan kaapin päälle nostettujen kirjailijoiden teoksia, jotka ilmeisesti tulee löytyä kaikkien isänmaallisten unkarilaisten hyllystä. Kansallis-konservatiivisesta taiteilijaseurasta rakennettiin uusi valtiollinen taideakatemia, jonka haltuun annettiin melkoinen osa valtion kulttuuribudjetista. Tiedeakatemian historiantutkijoita käytetään apuna valtapuolueen propagandainstrumentiksi laaditun lain toimeenpanossa, ja lisäksi historiantutkimusta varten perustetaan kokonaan uusia instituutteja tuottamaan oikeanlaista ymmärrystä kansakunnan vaiheista.

Siitä puhe, mistä puute, kuten jokainen viime vuosien ”sisällöntuotanto-”, ”missio-” ja ”visio”-keskusteluja seurannut tietää. Kun asioiden oikea sisältö, esimerkiksi tieteestä, kulttuurista ja kielestä tietäminen katoaa, aina vain tärkeämmäksi muuttuu sisällön kuori: ”akatemiat” ja oppiarvot. Ja kun tähän kehitykseen yhdistyy yleinen korruptio ja kyynistyminen, päästään Unkarin nykyiseen tilanteeseen. Keväällä 2012 silloisen valtionpäämiehen väitöskirja paljastui plagiaatiksi, jonka mahtava mies ja vallanpitäjien suosikki oli käännättänyt itselleen, koska pitäähän niin tärkeällä miehellä tohtorin titteli olla; juttu sai lopulta sellaiset mittasuhteet, että presidentti Schmittin oli pakko erota. Nyt on hieman alemmalla portaalla menossa samantapainen skandaali.

Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin, eli tohtori Katalin o.s. Szatmári, naimisissa János Tolnai -nimisen miehen kanssa, johti Unkarin ympäristönsuojelu-, luonnonsuojelu- ja vesihallitusta, kunnes äskettäin joutui eroamaan. Tämän oli paljolti saanut aikaan sitoutumaton (vihreästä LMP-puolueesta eronnut) kansanedustaja Benedek Jávor, itse koulutukseltaan biologi, tohtori ja ympäristöoikeuden opettaja Piliscsaban katolisessa Péter Pázmány -yliopistossa. Jávoria oli ilmeisesti alkanut hermostuttaa paitsi rouva Tolnain kiistelty toiminta ja sisäistä pahennusta herättänyt johtamistyyli myös hänen ilmeisen heikko muodollinen pätevyytensä. Blogissaan hän tarjoili viime kuukausien ajan yhä uusia paljastuksia sekä dokumentaatiota tiedonhankinnastaan. Kävi ilmi, että rouva Tolnain tohtorintitteli oli oikeastaan kunniatohtorin arvo Pro Deo State University -nimisestä, luultavasti lähinnä Internetissä toimivasta ”yliopistosta”, jota ylläpitää kansainvälinen ”ritarikunta” Sovereign Order of Saint John of Jerusalem – Knights of Malta. (Tuleeko kenellekään muulle mieleen Ohukaisen ja Paksukaisen Sons of the Desert?) Kyseistä yliopistoa ei tietenkään ole akkreditoitu, eivätkä sen myöntämät tohtorinarvot minkään pykälien mukaan päde Unkarissa, eivät myöskään kunniatohtorin arvot – jollainen sitä paitsi pitäisi lyhentää Dr. h.c.

Varsinaiseksi ammattikoulutuksekseen rouva Tolnai oli ilmoittanut ”sähköinsinööri-informaatikon” tutkinnon Kálmán Kandó -korkeakoulusta, siis jonkinlaiset opistoinsinöörin paperit. Kansanedustaja Jávorin tiedustelut paljastivat lopulta, että tällaista tutkintoa tai tiedekuntaa ei kyseisessä korkeakoulussa koskaan ollut, eikä rouva Tolnai myöskään ollut sieltä valmistunut. Seurasi merkillinen kädenvääntö siitä, oliko rouva Tolnain sähköinsinööri-informaatikon diplomi olemassa vai ei. Valtiosihteeri Zoltán Illés nimittäin vakuutti semmoisen nähneensä. Jávor puolestaan epäilee, että Illésille – ellei hän suoraan valehtele – on näytetty jotain diplomia muistuttavaa: ehkäpä rouva Tolnai on joutunut samantapaisen huijauksen uhriksi kuin mahdollisesti presidentti Schmitt aikoinaan, eli hyvässä uskossa ostanut mielestään pätevän paperin mutta saanutkin sekundaa. Pikanttina lisukkeena tähän kaikkeen rouva Tolnain julkisesta elämäkerrasta myös katosi maininta kielitaidosta: CV:n varhemmassa versiossa hänen oli kerrottu suorittaneen englannista C-tason kielitutkinnon, myöhemmästä versiosta tämä poistettiin, virallisen selityksen mukaan elämäkertaa kirjoitettaessa oli ”tapahtunut erehdys”. (Samaisessa blogipostauksessa on myös todistuskappaleita rouvan äidinkielen taidoista. Unkarin kielen oikeinkirjoitus tuottaa ilmeisiä ongelmia…) Lopulta rouva Tolnai joutui kulkemaan presidentti Schmittin tietä ja eroamaan, joskin koko ajan viattomuuttaan vakuutellen. Game over?

Yksi korruptioskandaali monien muiden joukossa, entä sitten? Jotenkin hassua vain, että skandaalin ytimessä ovat oppiarvot, todistukset – ja kielitutkinnot. Samoihin aikoihin, kun rouva Tolnain CV:stä katosi todistus englannin kielen taidosta, paljastui, että kielitaitotodistuksia oli myyty sadoille maksukykyisille asiakkaille. Toiminnassa oli mukana korkeakouluja, poliitikkoja ja tutkintoja järjestäviä kielikouluja. Kielitutkinnot ovat jo jonkin aikaa olleet jonkinlainen kipupiste: niitä vaaditaan nykyään korkeakoulututkintoihin ja virkoihin, mutta koska tavallisen unkarilaisen koulun kielenopetus ei riittävää kielitaitoa anna, yksityisten kielikoulujen ja -kurssien lisäksi monille tulee kiusaus yrittää oikotietä. On opiskelijoita, joilla valmistuminen uhkaa jäädä roikkumaan kielitaitotutkinnosta. On virkamiehiä, joille kielitaitotodistus tietää kivaa pientä palkanlisää. Ja kenties on poliitikkojakin, jotka yrittävät kaunistaa imagoaan ostetulla ”kielitaidolla”. Sitäkin surkuhupaisampaa, kun rehellisesti suoritettu kielitutkintokaan ei todellisuudessa kerro kommunikaatiotaidoista tai esimerkiksi ammattikielen hallinnasta juuri mitään.

Eräs unkarilainen tuttavani tiivisti rouva Tolnain tapauksen suunnilleen näin: ”Tällä menolla ollaan kohta yhteiskunnassa, jossa valtaapitävät voivat kainostelematta sanoa: Kyllä, akateeminen arvoni ja tutkintotodistukseni on ostettu rahalla – entä sitten, mitä se sinulle kuuluu?

***

Joulu joutuu. Tänä jouluna paikkasin hyvinvointi-ihmisen huonoa omaatuntoani lahjoittamalla muun muassa vapaaehtoisryhmälle, josta Pusztaranger kertoo blogissaan. Ryhmä kerää elintarvikkeita ja vaatteita pohjoisunkarilaiseen Tarnabodin kylään, jossa yli 800 asukasta, suureksi osaksi romaneja, elää meikäläisittäin järkyttävässä köyhyydessä – lapset, joista monet eivät saa koskaan kunnolla syödäkseen muualla kuin avustusjärjestön ylläpitämässä koulussa, joutuisivat ilman vapaaehtoisten lahjoitusta näkemään nälkää koko joululoman ajan. Odottelen tässä ryhmäläisten Facebook-sivulle ilmestyvää selostusta tämänjouluisesta jauhon, makkaran, ruokaöljyn, hedelmien, lastenvaatteiden ynnä muun jaosta ja kuvia lasten iloisista ruskeista silmistä, ja toivotan kaikille lukijoille kaikesta pimeydestä huolimatta valoisaa joulua ja toivorikasta uutta vuotta!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: