Naisen kuvia: pieni lisäys

Aikaisempaan blogahdukseeni Unkarin julkisen elämän seksismistä on pakko lisätä tämä pieni täydennys:

Hír24-uutissivuston mukaan László Surján, kristillisdemokraattisen puolueen (Fidesz-valtapuolueen pikku apulainen) edustaja ja europarlamentaarikko, postasi toissapäivänä julkisella Facebook-sivullaan tämmöisen helmen, joka on näköjään sittemmin poistettu:

DK [= Demokraattinen koalitio, entisen pääministerin Ferenc Gyurcsányin sosialisteista lohkaisema uuspuolue] tukevoituu. Se ei vain tukevoittanut Ferenc Gyurcsányin puheenjohtajan asemaa vaan kasvatti myös varapuheenjohtajiston painoa.

Tämän henkevyyden kuvituksena oli DK:n varapuheenjohtajaksi valitun Ágnes Vadain tämännäköinen kuva:

 

Vadai, joka ennenkin on osannut antaa sanan sanasta (yksi esimerkki löytyy tästäkin blogista), julkaisi omalla Facebook-sivullaan huomattavasti simpsakamman kuvan itsestään sekä latasi:

Hänelle [= Surjánille] ja kaikille hänen kaltaisilleen primitiivisille törkimyksille sanon: Itsenne te luokittelette sillä, että arvioitte ketään toista tämän ulkonäön perusteella. Ja jaan tämän tekstin myös siksi, että kaikki näkisivät: noilla suurilla kristillisdemokraateilla tällainen on näköjään arvojen järjestys.

Magyar Narancs -lehden Villámnarancs-blogi muistuttaa, että Surján ei ole ”vain” tavallinen meppi vaan kuuluu suorastaan Euroopan parlamentin varapuhemiehistöön. Hän on siis merkittävässä asemassa sellaisessa klubissa, jossa – toisin kuin Unkarin parlamentissa – typerät ja (seksistisen) loukkaavat vitsit eivät kuulu tyyliin.

Surján taas puolustautui jo heti ensimmäisiin FB-sivulleen saapuneisiin kommentteihin, Hír24-sivuston mukaan näin: eihän tämä valokuva ollut oikein herrasmiesmäinen (gáláns, ”galantti”), mutta kun häntä olivat raivostuttaneet ”ne monet pilakuvat, joita jotkut postaavat pääministeristä”.

Toki Viktor Orbánista näkee sekä ilkeitä pilapiirroksia että myös valokuvia, joissa pääministerin rupsahtaminen ja kasvava mahakumpu tulevat ikävästi esille. Oppositiolähteet myös mielellään kierrättävät valokuvia pääministeristä jalkapalloharrastuksensa parissa esimerkiksi nurmikkoon naamalleen romahtaneena. Väitän silti, että turvallaan kurassa makaavan Orbánin (tai vuosikymmenten takaisessa legendaarisessa HS-uutiskuvassa suu vinossa grillimakkaraa paperista syövän Paavo Väyrysen) esittäminen painii eri sarjassa kuin pulskan naisen kuva, johon liitetään typerä vitsi naisen lihavuudesta. Siksi, että jälkimmäisen takana on vuosisatainen naisvihan perinne.

Voisikohan tällä kuvajupakalla olla mitään seurausta minkään poliittisen keskustelun kannalta? Ja varsinkin: kuinka moni jaksaa nähdä, että kysymys ei ole siitä, käyttäydytäänkö ”herrasmiesmäisesti” naisia kohtaan, vaan siitä, että kenenkään poliitikon kyvyt ja ansiot poliitikkona ja ihmisenä eivät saisi riippua siitä, onko hänellä ylipainoa, kaksoisleuka, siansilmät, ruma nenä tai kiiltävä kalju?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: