Lisää uutisia pimeältä puolelta

Alkaneen viikonlopun unkarilaista uutisvirtaani on hallinnut kaksi merkkitapahtumaa: perjantainen Unkari-Romania-jalkapallokarsintaottelu ja lauantaiset pääministerin tyttären Ráhel Orbánin mahtihäät.

Häät itsessään ovat perhejuhla ja yksityisasia, muistavat oppositioviestimetkin muistuttaa, ennen kuin toteavat, että pääministeri-isukki itse vapaaehtoisesti antoi juorulehdelle avoimen haastattelun hääsuunnitelmien yksityiskohdista ja mietteistään morsiamen isänä. Ja syöksyvät raportoimaan uusinta kansan kiukun (?) aihetta. Sulhasen vanhempien haciendalle, missä pöytien on tarkoitus notkua ja mustalaismusiikin soida aamuun asti, johtaa kuoppainen ja huonokuntoinen tie. Unkarin tieverkostohan rapistuu kilpaa muun julkisen infrastruktuurin kanssa, mutta tämä kyseinen tienkohta pantiin yllättäen kuntoon juuri häiden alla, ja kansalaisten verovaroilla eli paikallisen tielaitoksen miehin ja vehkein. Samoin yllättäen se kirkko, jossa nuoripari vihitään, sai pintaansa tuoreen, graffitit peittävän maalin, ja hääsaattueen reitillä oleva katu asfaltoitiin uusiksi. Tuoreeseen asfalttiin ilmestyi oitis tuntemattomien aktivistien graffiti: ROYAL WEDDING 2013.

Häiden takia jalkapallohullu pääministeri Orbán joutui, varmaankin suureksi harmikseen, luopumaan perjantai-iltaisen jalkapallo-ottelun seuraamisesta paikan päällä, vaikka isänmaallinen lataus jo odotettavasti oli sitä luokkaa, että Suomi-Ruotsi-jääkiekko-ottelu saa sen rinnalla mennä suoraa päätä suihkuun… Sitä vastoin Bukarestiin matkusti Unkarista joukko viime blogissani kuvaillun B-katsomon valioväkeä. Jo matkan varrella Transilvanian Sepsiszentgyörgyssä (rom. Sfântu Gheorghe) yöpyessään joukko järjesti julkisen rähinän. Romanianunkarilaisen uutissivun mukaan mustapaitaiset entisen emämaan jalkapallohuligaanit olivat muun muassa piipahtaneet paikallisessa teatterissa, missä oli meneillään poikkitaiteellinen festivaali, ja ilmaisseet omat esteettis-kulttuuripoliittiset kantansa paitsi sanallisesti festivaalin yleisölle myös kehollisesti, pahoinpitelemällä sieltä poistuvan taiteilijan. Toinen sankarjoukko oli puolestaan vielä Unkarin puolella, Konyár-nimisellä paikkakunnalla Itä-Unkarissa, pysähtynyt paikallisen peruskoulun luokse, jonka koululaisista ilmeisesti suuri osa on paikallisia romaneja, ja pelotellut ja uhkaillut koulun oppilaita, kunnes poliisit puuttuivat asiaan; ”jalkapallofanien” joukossa oli myös koulun entinen opettaja, joka oli erotettu toimestaan rasistisen käytöksensä takia. ATV-uutissivuston videolla kuusivuotias pikkutyttö kertoo, miten vieraat sedät uhkasivat ”hakata saastaiset mustalaiset tohjoksi” ja opettaja kehotti kauhistuneita ekaluokkalaisia piiloutumaan penkkien alle tai koulun vessaan.

Varsinainen ottelu käytiin Bukarestissa mellakkapoliisien turvatessa järjestystä. Ilmeisesti pamputkin heiluivat ja kyynelkaasu pöllähteli, semminkin kun isäntämaankin ”urheilunystävistä” löytyi vähemmän rauhantahtoista porukkaa. Mustiin Magyarország-teepaitoihin sonnustautuneet unkarilaiset päästettiin katsomoon vain tarkastuksen läpi, jossa tulkin avustuksella poistettiin aiheettomat tai loukkaavat iskulauseet, mutta se ei estänyt joukkoa ilmaisemasta mielipidettään isäntämaan kansallislaulusta: sitä kuunneltiin selkä kentälle päin ja keskisormet sojossa.

(galamus.hu-sivuston julkaisema kuva: MTI / Tibor Illyés)

Tästä rehdistä urheiluhengestä huolimatta Unkarin joukkue kärsi komean 3–0-tappion. Tätä kirjoittaessani nahkatukkaiset mustapaidat Transilvania takaisin -iskulauseineen ovat matkalla kotia kohti, ja Romanian unkarilaisvähemmistö jää miettimään, miten tämmöisen jälkeen parhaiten estäisi unkarilaisvastaisten ennakkoluulojen leviämisen kotimaansa valtaväestön parissa… Unkarissa varmaan useimmat ns. tavalliset kunnon ihmiset ovat järkyttyneitä ja häpeissään. Galamus.hu-sivustolla siteerattiin pääministeri Orbánin Facebook-seinälle ilmestynyttä kommenttia:

Asiaan liittymättömiä uutisia: Voimavaraministeriö ei suostu auttamaan konkurssin partaalle joutunutta Pető-instituuttia [kansainvälisesti tunnustettu liikuntavammaisten lasten ja nuorten valmennuslaitos]. Tänä vuonna ministeriö tukee 500 miljoonalla forintilla [yli puolitoista miljoonaa euroa] Felcsútin Jälkikasvunkoulutussäätiötä [pääministeri Orbánin kotikylässä toimiva jalkapallokoulu], 400 miljoonalla Mezőkövesdin jalkapallojoukkuetta ja 9000 miljoonalla Debrecenin jalkapallostadionin rakentamista. Eihän rahaa kaikkeen voi riittää. Mutta tämän tasokkaan ottelun takia moinen sijoitus kannatti, eikö niin?

Julkkisjuoru- ja jalkapallouutisten alle jää se, mistä oikeastaan tällä kertaa halusin kirjoittaa, eli Unkarin kouluissa parhaillaan, lukuvuoden alkaessa, vellova kaaos. Koulujärjestelmän hallintoa ollaan entistä tiukemmin keskittämässä uuden keskusviraston käsiin, ja valtio puuttuu sen kautta esimerkiksi koulujen johtajien valintaan. Esimerkiksi Balatonalmádin oppikoulun johtajaksi ei kelpaa koulun opettajakunnan ja oppilaiden vanhempien yksimielisesti kannattama, koulun oma ehdokas, vaan virasto lähetti sinne uudeksi johtajaksi toiselta paikkakunnalta tuntemattoman, kokemattoman ihmisen, joka on kuusi viime vuotta ollut äitiyslomalla. Budapestin Kölcsey-oppikoulun johtajaksi taas ministeriö halusi – jälleen vastoin koulun opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen yksimielistä kantaa – kuntaministeriön virkamiehenä työskennelleen, koulukokemusta vailla olevan naisen, jonka hakemus kaiken lisäksi paljastui Internetistä plagioiduksi. Vastaavanlaisia tapauksia on ollut muitakin… Koulukirjojen julkaiseminen ja jakelu koululaisille on nyt keskitetty yhden ainoan firman haltuun, joka ei ole oikein ollut tehtäviensä tasalla. Koulupäivien on nyt valtion mahtikäskystä kestettävä pitkälle iltapäivään, etteivät koulusta päässeet lapset vanhempia töistä odotellessaan joudu vahingollisille vaikutteille alttiiksi (miten heidän ruokailunsa ja virkistyksensä köyhtyvässä kouluinfrastruktuurissa pystytään järjestämään, on toinen asia). Opettajien järkyttävän pieniin palkkoihin luvattuja korotuksia ei ilmeisesti vieläkään tule, tai ainakin asia vaikuttaa hyvin epäselvältä.

Kaikkien näiden käytännön ongelmien alla kytee suuria periaatteen kysymyksiä: millaisia ja miten ajattelevia kansalaisia koulun on tarkoitus kasvattaa? Galamus.hu-sivustolla Ágnes Huszár kirjoittaa, että Unkarin koulujärjestelmä on selvästi loittonemassa uskonnonvapauden ja maailmankatsomuksellisen neutraaliuden periaatteista. Opetusasian valtiosihteeri Rózsa Hoffmann on julistanut haluavansa mahdollisimman monet lapset tunnustuksellisen uskonnonopetuksen piiriin, mikä käytännössä useimmiten tarkoittaa joko roomalaiskatolisen tai reformoidun uskonnon opetusta. Käytännössä sitten ”kristillisten perusarvojen” puolesta liputtava valtiovalta toimii, Huszárin sanoin, kuin ”kristillisten muistoesineiden kauppaan irti päästetty turisti, joka tietämättömän ahneuden vallassa keräilee kaikenlaista mitä voisi sitten näytellä”. Taustalla ei välttämättä ole niinkään vilpitön kristillinen vakaumus kuin jo sosialismin aikoina opittu opportunismi. Kuten muuan unkarilainen kollegani totesi, ”ihmiset tajuavat, että tämä on uusi ’punainen häntä'”. Punainen häntä, vörös farok, oli sosialismin aikana oppikirjoihin, lehtiartikkeleihin ja tutkielmiin liitetty pakollinen ideologinen johdatus tai lopetus, se välttämätön viittaus sosialismin aatteeseen ja klassikkoihin, jonka kaikki systeemin kasvatit osasivat tunnistaa. Ja häntään tartutaan: nämä siis ovat niitä iskulauseita, joita tässä nykyisessä systeemissä kuuluu toistella, jos aikoo menestyä ja kauan elää.

”Kristillisen” aatemaailman siivellä nimittäin koulujen opetukseen tuodaan pikavauhtia kaikenlaisia, ”sopiviksi” katsottujen henkilöiden toimittamia sisältöjä, joiden yhteensopivuus kristillisen maailmankatsomuksen kanssa ei välttämättä kestä asiantuntevaa teologista tarkastelua. Tällainen on Huszárin mukaan etenkin koulujen liikuntatuntien ohjelmaan lisätty rentoutumis- ja meditaatiotekniikka, jonka on tarkoitus muun muassa ”vapauttaa ikuisen elämän hormoneja” ja tehdä lapset alttiimmiksi myös aatteellisille opetussisällöille. Meditaatioharjoitusten tunnetuin puolestapuhuja, Budapestin reformoidun Károli-yliopiston emeritaprofessori Emőke Bagdy, on ilmeisesti harras reformoitu kristitty, mutta silti meditaatiofilosofia edustaa paremminkin kansainvälistä new age -aatetaustaa, joka Huszárin siteeraaman teologin mukaan ei oikein sovi yhteen kristinuskon kanssa. Vaan mitäpä siitä – kun tarpeeksi vaikutusvaltainen henkilö puoltaa jotakin, mikä voidaan nimetä ”kristilliseksi” eli aatemaailmaltaan soveliaaksi, se pika pikaa ja asian käytännön toteutusta kummemmin pohtimatta liitetään koulujen opetusohjelmaan.

Kirkkoon kuulumattomien oppilaiden ei sentään tarvitse osallistua uskonnonopetukseen, vaan heille opetetaan elämänkatsomustietoa (tai ”moraalioppia”, erkölcstan). Tämän sisällöistä puolestaan tuotiin juuri julki Népszava-lehdessä valittuja oppikirjaotteita, jotka parhaillaan kiertävät unkarinkielistä verkkoa (itse törmäsin juttuun viimeksi Alternativa-blogissa). Viidesluokkalaisten oppikirja opettaa nouseville polville, että ikävät asiat ovat ulkopuolisten pahisten syytä:

Unkarilaiset ovat Euroopan avoimimpia kansoja, vieraanvaraisia ja ystävällisiä, Tapani Pyhän ajoista saakka näin on ollut tuhannen vuoden ajan, kunnes 1900-luvun alussa hävitty sota ja monet maahan vastaanotetut kansat (sok befogadott nép) hajottivat valtakunnan. Kansamme pysyi edelleenkin vieraanvaraisena ja avoimena, mutta se syvä haava, jonka Trianon meihin iski, ei vieläkään ole parantunut.

Summa summarum: entisenlaista ikävää kuuluu Unkarista edelleen. Korruptio etenee, julkinen sektori rapistuu, valtiovalta vastaa kansan todellisiin huoliin käymällä mielikuvien sotaa, rakentamalla viholliskuvia ja suosimalla tai ainakin suvaitsemalla pelottavan kansalliskiihkon erilaisia muotoja, ja ilmeisesti myös uusista sukupolvista halutaan kasvattaa tunteellisen isänmaallisia ja maailmankatsomuksensa järjellistä pohdintaa kaihtavia kunnon alamaisia.

Mielipidetutkimusten mukaan kaksi kolmasosaa unkarilaisista on sitä mieltä, että maan asiat ovat menossa huonompaan suuntaan. Silti nykyiselle valtapuolueelle ennustetaan edelleenkin selvää voittoa ensi vuoden vaaleissa. Ei ole ihan helppo ymmärtää, miten tämä on mahdollista ja miten tähän on tultu. Mutta sen pohdiskeleminen täytyy jättää toiseen kertaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: