Pahuksenmoiset pirskeet

Unkarin kirjallisuuden klassikkoihin kuuluu Zsigmond Móriczin romaani Úri muri (‘Herrojen pirskeet’). Vuonna 1927 ilmestyneen ja sittemmin usein näyttämöversionakin esitetyn tarinan tapahtumat sijoittuvat samaan vuosisadanvaihteen myöhäisfeodaali-pikkuaateliston maailmaan kuin Ferenc Herczegin suositut Gyurkovicsin perheen tarinat. Mutta toisin kuin Herczeg, Móricz ei kirjoittanut hyväntuulista viihdettä vaan kitkerän kriittisen kuvauksen Unkarin yhteiskunnan ja etenkin sen ylempien kerrosten itsetuhoisesta aikaansaamattomuudesta, tilanteesta, joka vielä Móriczin aikanakaan, kolmekymmentä vuotta tarinan tapahtuma-aikaa myöhemmin, ei ollut paljoa muuttunut.

Úri murin henkilöt, Alföldin lakeuksilla kartanoissaan joutilaina elelevät maanomistaja-aatelisherrat eivät osaa muuta kuin juhlia yöt läpeensä mustalaismusiikin säestyksellä ja hävitä maitaan toisilleen loppumattomissa korttipeleissä. Korkeampia kulttuuriharrastuksia, tekniikan ja talouden kehitystä, yhteiskunnallista vastuuntuntoa tai poliittista edistystä ei heille ole olemassakaan. Tarinan päähenkilö, ihanteellinen ja innokas kartanonherra yrittää nousta tästä henkisestä suosta ja panna omilla tiluksillaan toimeen kaikenlaisia uudistuksia, mutta velkaantuu aina vain pahemmin ja tuhoaa siinä sivussa myös avioliittonsa ihastumalla sievään piikatyttöön – tämäkin projekti osoittautuu toivottomaksi. Lopulta sankari raivokkaan juhlinnan päätteeksi tuikkaa kartanonsa tuleen ja ampuu itsensä.

Aggressioon ja depressioon taittuva juopottelu – sírva vigad a magyar, ‘itkien unkarilainen huvittelee’ – on tietysti erittäin tuttua myös suomalaisten elämässä, kulttuurissa ja kirjallisuudessa. Sekä suomalaiset että unkarilaiset osaavat nähdä humalaisen itkuisessa itsesäälissä jonkinlaista perverssiä hohtoa ja uljautta. Mutta toisin kuin Suomessa, siinä perinteisessä sentrooppalaisessa maailmassa, jota Úri muri kuvaa, tähän äijämäiseen ja naisvihaiseen itsetuho-uhoon liittyy myös luokka-aspekteja. Juhlimalla, tarvittaessa vaikka yli varojen, herrat asettavat yhteiskunnan osaset perinteisille paikoilleen: on herroja, tosimiehiä, joiden viinapää ei petä eikä pokeri-ilme värähdä, on naisia, jotka tarjoilevat virvoketta ja viihdykettä, ja on mustalaisia, joita muuten vihataan ja syrjitään mutta joiden kuuluu tarvittaessa olla paikalla vinguttelemassa viulua herrojen korvaan ja säestämässä yhteislaulua.

Tätä perinnettä, äijäjuhlintaa viinin ja mustalaismusiikin kera, on myös pääministeri Orbán omalta osaltaan pitänyt hengissä. Viime lokakuussa, patsaanvihkiäisten jälkeen pääministeri kavereineen rentoutui ravintolaympäristössä laulamalla:

Hyvää huomenta,
Fehérvárin husaarit lähtivät!
Siellä täällä kulkivat,
monta tyttöstä polkivat…

Mutta varsinaiset ”herrojen pirskeet” ovat nyt vasta tulossa. Pääministerin tytär Ráhel on nimittäin astumassa avioon, ja odotettavissa olevat mahtihäät ovat laukaisseet todellisen kommenttivyöryn unkarilaisissa hallituskriittisissä viestimissä ja verkkopalstoilla. Kuten kaikki vähänkin järkevämmät kommentoijat muistavat korostaa, avioliitto olisi periaatteessa nuorten yksityisasia. Ráhel Orbán ei mahda mitään sille, että hänen isänsä on pääministeri, sulho István Tiborcz perheineen taas on nykyisen järjestelmän hyötyjiä (sulhanen itse Orbánin läheisimmän oligarkin Lajos Simicskan firman tytäryhtiön johtokunnassa, sulhasen perheelle myönnetty runsaasti valtion vuokramaita, jne.). Häiden hammastelua julkisuudessa kuitenkin oikeuttaa se, että pääministeri on itse vapaaehtoisesti heittänyt häähankkeen julkisuuteen antamalla Blikk-juorulehdelle laajan haastattelun hääsuunnitelmista.

Häät aiotaan järjestää sulhasen vanhempien maatilalla, koska siellä on riittävästi tilaa suurelle vierasjoukolle. Kyseessä on jonkinlainen ratsutila-viihdepuisto saunoineen ja uima-altaineen. Kuten pääministeri Blikk-lehdelle paljastaa: ”Istvánin isä on lääkäri, heillä on hyvin toimiva maatila.” (Tähän HVG-portaalin kolumnisti W. Árpád Tóta toteaa: Hulluahan se olisi, jos ei olisi toimiva, kun toimiminen on yhdestä puhelinsoitosta kiinni.) Tarkoitus on juhlia perinteisen pitkän kaavan mukaan, aamuun asti. Ja mustalaismusiikin kera tietenkin. ”Pääministeri vaatii ehdottomasti paikallista mustalaisorkesteria, jonka säestyksellä voi halutessaan tanssia. Nuoret voivat huvitella tilan toisessa päässä oman musiikkinsa tahtiin.”

Myös oman esiintymisensä osalta pääministeri on tehnyt selväksi, että perinteiset arvot jyräävät.

Ensisijainen päämääräni tässä seremoniassa on olla kurinalainen isä, etten vetistelisi tai pyyhkisi silmiäni. Se on naisten tehtävä.

… Ja niin, ruokalistasta on sovittu [hääparin kanssa], ruoaksi teurastetaan siellä kasvatettuja eläimiä, lampaita, sikoja, vasikoita. Ruoanlaitossa en valitettavasti ehdi auttamaan, siihen minulla ei ole aikaa, mutta onhan siellä yllin kyllin naisia.

Tulossa on siis herrojen pirskeet, nyky-Unkarin vallanhaltijoiden, oligarkkien ja uusaristokratian juhla, jonka yhteyksistä Móriczin romaanissa kuvattuun maailmaan ovat monet jo muistuttaneet.

Toisenlaisia vertailukohtia ovat nähneet ”Cifra kaloda” (Korea jalkapuu) -ryhmän satiirikot, jotka äskettäin latasivat YouTubeen uudelleentekstitetyn version Kummisetä-elokuvan hääkohtauksesta: Bazi nagy kormánylagzi (‘Pahuksenmoiset hallitushäät’) tapahtuu ”vuonna 2013 jossain itäeurooppalaisella maatilalla”. Mafiaperheen mahtihäitä juhlittaessa kummisetä ”Viktor Orbán” pakenee valokuvaustilanteesta, joka on hellyttänyt hänet sopimattoman akkamaiseksi, ja väkivaltaisuudestaan tunnettu pääministerin medianeuvonantaja ”Árpád Habony” yrittää pitää lehdistöä loitolla – Blikk sekä pääministerin omat TEK-terrorintorjuntajoukot saavat kuitenkin jäädä. Saapuvien vieraiden joukossa ovat niin suuroligarkki ”Lajos Simicska” kuin toinen ”isänmaallinen liikemies”, sekavasti itsekseen höpisevä ”Gábor Széles”. Lopuksi saapuu myös, naisten hysteerisen kiljunnan säestämänä, naistenmies ja europarlamentaarikko ”Tamás Deutsch”, joka on hermoromahduksen partaalla, koska Brysselissä häntä ei kukaan tunnu huomaavan eikä ottavan vakavasti – Kummisedän pitäisi nimittää hänet maan korkeimmaksi mediaviranomaiseksi. Vähänkin unkarin kieltä ymmärtäville ja Unkarin politiikkaa seuraaville todellinen must:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: