Trai-trai-trallallaa!

Saksalaisen tv-kanavan lastenuutisten Unkari-pätkän (”Punainen kortti Unkarille”) laukaisema poliittinen farssi jatkuu poliittisen nukketeatterin muodossa. Kuten viimeksi kirjoitin, pääministeri Orbán poltti päreensä moisesta hänen hallituksensa oikeus- ja mediahallintotoimien (sekä jalkapallon?) solvaamisesta ja julisti, että jos Unkarin tiedotusvälineissä harrastettaisiin moista, asianosaiset saisivat potkut (tai sananmukaisesti: ”lentäisivät”).

Tulee mieleen se vanhan vitsin kotityranni-isä rähjäämässä: ”Täällä ei jumalauta kiroilla, ja jos vielä rupeat väkivaltaiseksi, niin turpaan tulee!” Vitsi tajuttiin myös saksalaisissa tiedotusvälineissä, ja Hampurissa toimivan NDR-kanavan media-ajankohtaisuuksia ironisesti mäiskivä Durchgezappt-ohjelma otti toissapäivänä yhdeksi aiheekseen –  juuri Orbánin. (Ohjelman alussa kerrotaan müncheniläisen tuomioistuimen päätöksestä vähentää tiedotusvälineille myönnettyjä istumapaikkoja oikeussalissa juuri, kun tulossa on kansainvälistäkin huomiota saanut uusnatsioikeudenkäynti – tästä seurasi naurettava kilpajuoksu istumapaikoista sekä merkillistä kissanhännänvetoa siitä, saavatko paikan jo varanneet toimittajat tai viestimet antaa paikkansa toiselle. Viimeisen pätkän aiheena taas on ”PR-noidan ja prinsessan” kissatappelu eli sveitsiläisen seurapiiritoimittajan huomiotaherättävän raivokas yritys markkinoida uutista naispoliitikon kännisekoiluista. Animaatiohahmojen käyttö ja tahallisen lapsellinen ironia ovat siis selvästikin tämän ohjelman yleisiä tyylikeinoja.)

Noin kohdassa 1’25” esitellään ”Viikon totuus”: Ensiksi näytetään pätkä Logo-lastenuutisista – miten Unkarissa viestimien toimintaa rajoitetaan, koska hallitus haluaa, että siitä kerrottaisiin vain hyvää. Sitten näytetään pääministeri Orbánin reaktio: animoitu Orbán pomppii raivoissaan työhuoneessaan ja ilmestyy sitten perinteisen saksalaisen Kasper-teatterin pellenukkehahmona esittämään tuon kuuluisan radiohaastattelukommenttinsa, tosin saksaksi dubattuna:

Unkarissa ei olisi mahdollista, että lastenohjelmassa levitetään valheita ja paikkaansapitämättömiä faktoja. Jos tämä tapahtuisi Unkarin tv:ssä, asianosaiset saisivat oitis potkut.

”Orbán toivoo paljon enemmän propagandaa”, jatkaa ironinen selostajaääni, ” – se on taaskin monimutkainen sana, mutta asia on ihan yksinkertainen: kerrotaan vain, miten mahtavaa kaikki on.” Ja nyt lahjat sylissään sydämenkuvasateessa seisova tyytyväinen Orbán-käsinukke vaihtuu uudelleensanoitettuun versioon lastenuutislähetyksen animaatiosta:

Unkarissa toimittajien ei enää tarvitse kertoa asioista vapaasti. Ja niin onkin tosi hyvä, sillä sitten on enää vain iloisia uutisia. Ja on radioasemia, jotka onneksi eivät enää saa toimintalupaa, koska niiden tyhmillä pomoilla on ihan tyhmät mielipiteet hallituksesta, niin että siitä tulee vain paha olo.

Niinpä. Kiistelty kriittinen Klubrádió tosin voitti toistaiseksi kanteensa ja saa jatkaa taajuudellaan, eli jonkinlaisesta faktavirheestä saksalaisia kanavia tietenkin voidaan syyttää. Mutta jos vähänkään seuraa Unkarin valtiollisia viestimiä, ei voi olla huomaamatta, miten vanhat hyvät ajat mieleen tuovalla tyylillä siellä tarjoillaan ”vain hyviä uutisia”.

(Olin itse juuri Budapestissa työkeikalla, ja muutama minuutti Kossuth Rádión uutislähetystä taksin radiosta riitti: Unkarissa kaikki vain kehittyy ja kaunistuu, ja ulkomailtakin tulee pelkkää kehua. Uutislähetyksen jälkeen seurasi ohjelma, jossa empaattinen naisääni kertoi, miten raskaana olevan naisen ja sikiön välille kehittyy jo varhain ei vain fyysistä vaan selvästi myös henkinen yhdysside…)

Unkarin hallitus ja sitä tukevat piirit eivät tietenkään ole erityisen ihastuneita. Oikeistonationalistinen Magyar Hírlap -lehti kirjoittaa:

Julkisen palvelun tiedotusväline NDR on ylittänyt (kohtuuden) rajan: saksalainen tv-kanava esittää Unkarin pääministerin Viktor Orbánin pellehahmona. Tämä näyttää olevan NDR:n vastaus kritiikkiin, jota Unkarista oli esitetty maatamme halventavan lastenohjelman johdosta.

Niinpä. Unkarin hallituksen arvostelu on ”maamme halventamista”, ja pääministeri Orbánin henkilökohtainen raivonpurkaus ”Unkarin taholta esitettyä kritiikkiä”. Valtio olen minä.

Samainen Magyar Hírlap antaa säännöllisesti palstatilaa tässäkin blogissa useasti esiintyneelle, länsimaisen ymmärryksen mukaan selvästi rasistisen vihapuheen rajan tuolla puolen liikkuvalle toimittaja Zsolt Bayerille. Kun toimittaja Bayer vuosi sitten haukkui itävaltalaista poliitikkoa Ulrike Lunacekia ”kapiseksi valehtelevaksi idiootiksi” (tämän puututtua hallituksen kannattajien ”rauhanmarssi”-mielenosoituksessa nähtyihin antisemitistisiin iskulauseisiin), Fidesz-puolueen euroedustaja ja tunnettu politiikantutkija György Schöpflin riensi hätiin. Lunacekille kirjoittamassaan viestissä, jonka Pusztaranger-blogisti julkaisi kokonaisuudessaan (ja jota tuolloin itsekin siteerasin), Schöpflin saarnaa, että niin asiatonta ja epäkohteliasta kuin Bayerin kielenkäyttö onkin, tätä on poliittinen debatti ja sen kanssa on julkisuuden henkilön opittava elämään. Voisikohan Schöpflin nyt ystävällisesti kertoa myös puoluetoverilleen ja johtajalleen, että poliittisen johtajan, joka haluaa kansainvälisessä julkisuudessa tehdä pellen itsestään, on opittava elämään senkin kanssa, että hänestä mahdollisesti tehdään pelleanimaatioita?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: