Poliittista närkästystä

Viimekertaisessa videoklipissä esitelty poliittinen farssi jatkuu. Ministeri Zoltán Balog järkyttyi siitä kansainvälisestä mekkalasta, jonka julkirasisti Ferenc Szaniszlólle myönnetty journalistiikan valtionpalkinto (Táncsics-palkinto) nostatti, ja kirjoitti palkinnonsaajalle henkilökohtaisen kirjeen pyytäen tätä palauttamaan palkinnon.

Päätökselläni halusin antaa tunnustusta etenkin työllenne, jota suorititte ulkopoliittisena kirjeenvaihtajana entisen Neuvostoliiton alueella sekä Balkanin sodassa. Päätöksen jälkeen tietooni tulivat ne sittemmin esittämänne lausumat, joihin en pysty yhtymään, sillä ne ovat ristiriidassa minun ja hallituksen edustamien arvojen kanssa. Tunnustin erehdykseni heti julkisuuden edessä. Minulla ei ole muuta keinoa kuin kääntyä puoleenne ja kohteliaimmin pyytää Teitä palauttamaan teille erehdyksessä myöntämäni Táncsics-palkinto. Viisaaseen päätökseenne luottaen…

Muista kummallisista palkinto- ja kunniamerkkipäätöksistä ei sitten enää vastaavanlaisia anteeksipyyntöjä herunut. Szaniszló palautti palkinnon asianmukaisen närkästyneenä, lähettäen samalla terveisiä muun muassa USA:n ja Israelin suurlähettiläille, joiden ”kansainvälinen solvauskampanja” oli näin saavuttanut pienen voiton. Jobbik-puolueen johtaja Gábor Vona puolestaan ilmoitti julkisesti, että kunhan hän pääsee pääministeriksi, Szaniszló nimitetään Unkarin korkeimman mediahallintoelimen johtajaksi. Ministeri Balog parka taas on saanut joka puolelta vain pilkkaa osakseen; kohta sen jälkeen, kun peruutuskirje Szaniszlólle julkistettiin ministerin omalla kotisivulla, netissä lähti kiertämään parodiaversio, jossa amiraali Horthy pyytää Hitleriä palauttamaan hänen käyttöönsä erehdyksessä myönnetyn Unkarin Donin-armeijan.

Jotenkin vaikuttaa siltä, kuin Unkarin tapahtumia ympäröinyt kielimuuri-uutiskynnys olisi viime aikoina selvästi madaltunut. Samalla myös EU:n ja ulkovaltojen poliittiselta johdolta alkaa tulla yhä selvempiä signaaleja. Yhdysvaltain kongressin Helsinki-komissio järjesti äskettäin kuulemistilaisuuden, jossa useat asiantuntijat ilmaisivat huolensa Unkarin tilanteesta. (Puheenvuorojen englanninkieliset tekstit löytyvät Éva S. Baloghin blogista.) Mutta viimeinen pisara Orbánin hallitukselle oli – ta-daa, saksalaisten ARD- ja ZDF-tv-kanavien lastenohjelma ”Logo”. Kyseessä on siis lapsille tarkoitettu uutislähetys, jossa maailman tapahtumista kerrotaan niin, että esikouluikäinenkin ymmärtää. Ja nyt yhtenä uutisaiheena oli Unkari, jolle EU on antamassa vertauskuvallisen punaisen kortin. Animoidussa uutispätkässä asia selitetään suunnilleen näin:

”Jalkapallossa on sääntöjä, joita pitää noudattaa, muuten nousee punainen kortti. Samoin on Euroopan Unionissa. Nyt näyttää siltä, että Unkari ei oikein noudata näitä sääntöjä. Viestimet eivät aina saa kertoa asioista vapaasti, esimerkiksi eräs radioasema ei saa pysyvää toimintalupaa, koska se ei oikein tykkää hallituksen toiminnasta, ja hallitus taas haluaisi, että radiossa, lehdissä ja uutisissa kerrottaisiin siitä vain hyvää. Nyt on myös korkeimmalta oikeusistuimelta vähennetty oikeuksia, ettei se pääse enää niin paljon puuttumaan lakeihin, joita poliitikot säätävät. Vaikuttaa siis siltä, että Unkari ei oikein noudata EU:n sääntöjä. Siksi EU aikoo nyt tarkistaa asian, ja tarvittaessa se voi rangaista Unkaria esimerkiksi antamalla sille vähemmän rahaa.”

Lastenohjelma käräytti pääministeri Orbánin käämit. Perjantaisessa radiohaastattelussaan kiukkuinen pääministeri julisti:

Sääliksi käy Saksan lapsia. Unkarissa ei tulisi kuuloonkaan, että lapset alistetaan poliittiselle aivopesulle. Jos meillä tapahtuisi näin, kaikki asianosaiset saisivat potkut. Tietenkin me protestoimme, mutta poliittiset mielipiteethän eivät ole tosiseikkoja.

Niinpä. Unkarin valtiollisissa viestimissä onkin viime aikoina annettu aivan riittämiin lähtöpasseja niille työntekijöille, joiden poliittiset mielipiteet eivät sovi nykyiseen linjaan. (Hvg.hu-sivustolla ilmestyi äskettäin ”Marcin” surullinen tarina: pätevä, palkittu ja kunnianhimoinen tv-ammattilainen väsyy katselemaan, miten hänen ympäriltään lähtevät kaikkein lahjakkaimmat ja pätevimmät, ja on lopulta suorastaan helpottunut, kun itsekin saa potkut.) Hieman ihmetyttääkin, millä teflonpokerilla Orbán kehtaa puhua poliittisesta aivopesusta tiedotusvälineissä.

Mielenkiintoisinta Orbánin radiohaastattelussa on kuitenkin ollut se piilosignaali, jonka pääministeri antoi pukeutumisvalinnallaan.

Valkoisen paidan päälle puettu musta liivi nimittäin tuo aivan selvästi mieleen äärioikeistolaisen puolisotilaallisen ”Unkarilaisen kaartin” (Magyar Gárda) univormun, joka jossain vaiheessa kiellettiin julkisesti. Pari vuotta sitten Jobbik-puolueen johtaja Gábor Vona aiheutti skandaalin ilmestymällä parlamentin istuntoon kielletty liivi yllään.

Gábor Vona parlamentissa Unkarilaisen kaartin univormussa. Index.hu-uutissivuston kuva.

Hilpeämpää huomiota kaartin univormu herätti muutama vuosi sitten Brysselissä, missä siihen pukeutunutta Jobbikin EU-edustajaa väittämän mukaan luultiin jonkinlaiseksi teknikoksi tai korjausmieheksi.

Oppositiolähteissä arvellaan nyt, että Orbánin asunvalinta oli tietoinen yritys kosiskella äärioikeistoa. Vaikuttaa ilmeiseltä, että seuraavissa vaaleissa menestyäkseen Fidesz-puolueen on saatava taakseen myös Jobbikin äänestäjät. Aivan helppoa se ei tule olemaan – äärimmäinen äärioikeisto ei hevillä hyväksy Orbánia, joka on liian usein puhunut ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta, joka on kouluaikoinaan ollut kommunistisen nuorisoliiton sihteeri ja jolla huhutaan olevan romaniverta suonissaan. Mahtaisikohan käydä niin kuin Monty Pythonin suuressa vaalivalvojaisohjelmassa, jossa ”Lievästi hupsu puolue” jää selvästi sekä ”Järkevän puolueen” että ”Hupsun puolueen” jalkoihin? Kiinnittäkääpä huomiota etenkin Lievästi hupsujen Kevin Phillips-Bongin hihattomaan asuun, noin kohdassa 2’10”!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: