Samaan aikaan toisaalla, eli ihmeellisiä ajoituksia

János sitten allekirjoitti. Presidentti János Áder allekirjoitti Unkarin kiistellyn perustuslain. Ja pettymystä ja surua on ilmassa, vaikka monet samalla jupisevat, että eihän tuolta puolueen kiltiltä juoksupojalta muuta voinut odottaakaan. Verkossa on levitetty esimerkiksi uutta presidentin muotokuvaa, jossa kompromettoituneen ja plagiaattiskandaalin jälkeen eronneen ”Kansakunnan kuulakärkikynän” Pál Schmittin kasvoihin on ympätty hänen seuraajansa Áderin tunnusomaiset ruskeat viikset.

Uudelle kierrokselle on lähtenyt myös Áderin viimekeväisen valinnan yhteydessä laadittu animaatio. Kun kerran lelutehdas Mattel on USA:n vuoden 2012 presidentinvaalien innoittamana laskenut markkinoille poliitikko-Barbien, joka ensi kertaa – kiitos matalakorkoisten kenkiensä – seisoo omilla jaloillaan, Unkarin vastaveto voi olla perinteinen lelu, keljfeljancsi eli ”nouse-ylös-Jussi”. (Miten suomeksi nimitetään tällaista lelua, jossa on painotettu pyöreä pohja niin että se aina nousee pystyyn, vaikka sen kaataisi?) Unkarilainen ”nousija-János” on helposti käsiteltävä, lapsiystävällinen, unkarilaista valmistetta, varustettu unkarinkielisellä käyttöohjeella (muita kieliähän ei Áderin yhteydessä tarvita), kulutusta kestävä, näyttävä, tyylikäs, monivärinen ja… kerta kaikkiaan Unkarin presidentiksi sopiva, sillä se ei koskaan edes seiso omilla jaloillaan:

Ei siis mitään uutta eikä yllättävää Áderin toiminnassa. Mielenkiintoista sitä vastoin, että samaan aikaan, kun uudesta perustuslaista päätetään, presidentti on valtiovierailulla. Ja kun hän lopulta ilmoittaa allekirjoittaneensa lain, ilmoitus tulee juuri silloin, kun koko katolinen maailma (unkarilaisistakin enemmistö on perinteisesti ollut roomalaiskatolisia) on kiinnittänyt huomionsa paavinvaaliuutisiin. Olen kuullut useammankin unkarilaisen arvelevan, että tämä ajoitus oli tietoisesti laskelmoitu. Samaan aikaan pääministeri Orbán on Brysselin-matkalla eikä ilmeisesti aio saapua kotimaahan vielä tänään, vaikka (koska) on kansallispäivä – vuoden 1848 vallankumouksen ja modernin unkarilaisen parlamentarismin merkkipäivä – ja tiedossa suuria mielenosoituksia.

Mielenkiintoista myös, mitä samaan aikaan tapahtuu yliopistomaailmassa – opiskelijoiden uusi, puoluerajat ylittävä ja itse asiassa kaikista puolueista irtisanoutuva aktivismi on viime kuukausina ollut kenties näkyvimmässä asemassa, kun Orbánin hallitusta vastaan on järjestetty mielenilmauksia. Eilen nimittäin Budapestin ELTE-yliopiston dosentti Katalin Teller järkyttyneenä postasi Facebookiin kuvan tarroista, joita oli liimattu ainakin taiteen- ja mediatutkimuksen laitoksen kahden työhuoneen oveen (toisessa näistä työskentelee jo aiemmin ns. filosofijutun yhteydessä ilkeän solvauskampanjan kohteena ollut filosofi Ágnes Heller). Samoja tarroja oli ilmeisesti levitetty myös ainakin yhteen luentosaliin.

Tarrassa lukee: ”Juutalaiset! Yliopisto on meidän, ei teidän! Terveisin unkarilaiset opiskelijat.”

Kasvava joukko ELTEn opiskelijoita on jo ilmaissut protestinsa ja kiittänyt dekaania, joka on kuulemma tehnyt tarroista rikosilmoituksen. (Eri asia, mihin tämmöinen ilmoitus johtaa, jos Unkarin rikoslain vihapuhepykälien käypä tulkinta on sellainen kuin on.)

Onhan jo jonkin aikaa ollut tiedossa, että ainakin joissakin yliopistoissa ylioppilaskunnat ovat käytännössä muuttuneet Jobbik-puolueen uusnatsikasvattamoiksi. Joku aika sitten otsikoissa pyöri ns. Excel-taulukkoskandaali: Budapestin ELTE-ylioppilaskunnan nuorjobbikilaiset toimihenkilöt olivat tehneet fukseista listoja, jotka joku vuoti julkisuuteen. Näihin taulukoihin oli merkitty, paitsi erikseen kunkin uuden opiskelijan antama vastaus kysymykseen ”oletko juutalainen?”, myös muita kommentteja uskontokunnasta (”kunnon katolilainen tyttönen”), ”rodusta” (”ruma juutalaisen naama”), poliittisista suuntauksista, harrastuksista ja käyttökelpoisuudesta esimerkiksi luottamus- tai (naisopiskelijoiden kyseessä ollen) myös muihin tehtäviin: ”minifeministi”, ”pikku liberaalihinttari”, ”kitararokkari”, ”Transilvania-klubin jäsen”, ”sillä on Mussolini-niminen kanarialintu mutta silti vaikuttaa liberaalilta”, ”susiruma”, ”poikaystävä on poliisi”, ”tykkää vesipalloilijoista, Pista, iske kiinni!”… Tällä on merkitystä sikäli, että ylioppilaskunta hallinnoi esimerkiksi asuntolapaikkoja.

Mutta miten tämä tarrajuttu tulee julkisuuteen nyt juuri? Nyt juuri, kun opiskelijat vaikuttavat kohta melkein ainoalta uskottavalta poliittiselta vastavoimalta, jolta jotain voisi odottaa? Onko tässä jotain laskelmointia? Vai onko niin, että uusi perustuslaki on äärioikeistossa otettu positiivisena signaalina – siitä huolimatta, että laki sinänsä ei tietenkään millään tavalla salli tai suosi antisemitismiä tai muuta rasismia? (Vain tunteellista kansallisromanttista isänmaallisuutta entisaikojen malliin, ja sen piilokytkökset antisemitismiin ovat Unkarissa valitettavasti aika ilmeiset.) Tämä ehkä liittyy siihen, mitä aiemmin kirjoitin: Suomessakin saattaa olla jokin yhteys isojytkyilmiön ja avorasismin yleistymisen välillä. Niin kauan kuin näistä asioista ei julkisesti sanouduta irti, niin kauan kuin rasismia ja syrjintää ei koko ajan torjuta ja kielletä, löytyy aina niitä, jotka lukevat kiellon puutteen kehotukseksi.

***

Jotakin positiivista kuitenkin tämän postauksen lopetukseksi. Itävallassa nähtiin äskettäin kummia, kun Kärntenin osavaltion FPK (eli FPÖ-puolueen paikallisosasto), siis ”haiderilaiset”, vuosikausia osavaltiota hallinnut puolue, kärsi murskaavan vaalitappion ja valtikka palasi pitkästä aikaa demareille. Myöskään Ala-Itävallan osavaltiovaaleissa FPÖ ei pärjännyt oikein hyvin, ja paikallisjohtaja Barbara Rosenkranzin tuoli on tutissut. Puoluejohtaja HC Strache ei kuitenkaan, toisin kuin suuri Haider aikoinaan, onnistunut tekemään puolueessa vallankaappausta ylhäältä käsin. Optimistiset kommentaattorit arvelevat jo, että Strachesta ei kerta kaikkiaan ole Haiderin saappaisiin. Ellei sitten kaikki johdu vain siitä, että populismin markkinarakoon on ilmestynyt kilpailemaan myös Team Stronach, iäkkään kanadanitävaltalaisen miljardöörin käynnistämä puolue, joka lupailee rehellisille ja ahkerille kunnon ihmisille kaikenlaista kivaa ilman turhia politiikkapiiperryksiä. Perästä kuuluu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: