Puhetta perustuslaista, ja vähän muustakin

Nyt on Unkarilla uusi, kiistelty perustuslaki, ellei sitten ihmettä tapahdu ja presidentti János Áder kieltäydy sitä allekirjoittamasta. (Joidenkin laintulkitsijoiden mielestä uuden perustuslain mukaan presidentillä ei itse asiassa enää ole edes tätä mahdollisuutta, joten Áder ei kunniansa pelastaakseen enää voisi tehdä mitään muuta kuin erota.) Eilen tätä vetoomusta huudettiin presidentille monituhatpäisen mielenosoittajajoukon voimin: ”Älä allekirjoita, János!” Vanhat puoluetoverit vetosivat lämpimästi Áderin omaantuntoon, entinen presidentti ja perustuslakituomioistuimen tuomari László Sólyom ei näe muuta mahdollisuutta kuin että Áder kieltäytyy allekirjoittamasta, ja hvg.hu-sivustolla teräväkynäinen kolumnisti Árpád W. Tóta kirjoittaa, suoraan Áderia puhutellen, että nyt olisi puolueen kilttinä käskyläisenä pidetyn, värittömän, mauttoman ja hajuttoman tavismiehen suuri tilaisuus toimia.

[…] Sinä olit aikoinaan persoona. Itsenäinen, suvereeni, ajatteleva ihminen, et sarjaan kytketty kondensaattori. Sinulla oli ideoita, omia mielipiteitä, suunnitelmia ja haaveita. Tämä hirviö luuli jo kitkeneensä ne sinusta, loihtineensa sinusta zombien, nöyrän palvelijan, robottikytän. Tällaisista zombeista se on rakentanut valtakuntansa. Tällainen zombie on piereskellyt täyteen senkin tuolin, jossa sinä nyt istut, János. Jotta se haju vainoaisi sinua tulevat vuodet.
Brysselistä asti olet ennenkin nähnyt, että Unkarin syöksyvene [tämä on viittaus Viktor Orbánin vuonna 2011 esittämään kuuluisaan vertaukseen: Unkarin talouspolitiikka on nopealiikkeinen kuin syöksyvene, ei sellainen kömpelö rahtilaiva kuin EU] on kiitämässä umpikujaan. Kollegat ovat siitä huomauttaneet ja näyttäneet vielä kartaltakin. Täällä kotimaassakaan ei kovin ruusuiselta näytä. Älä anna lammaslauman marssin ja heikon opposition hämätä, ennemmin laske, paljonko nuo valtaisat kannatusluvut oikeasti merkitsevät äänestäjiksi muunnettuina, ja vertaa tätä määrää kymmeneen miljoonaan. Täällä on tilanne juuri se, että ei ole yhtään vakavasti otettavaa naamaa, joka sopisi vastapuolen keulakuvaksi. Jos olisi, kansa lentäisi sen syliin satatuhatpäisinä laumoina.
Sinä voisit olla se mies, János. Ikimaailmassa sinulla ei jukoliste tule olemaan suurempaa tilaisuutta. 

Áder itse on yhä valtiovierailulla Berliinissä ja on luvannut ilmoittaa kantansa kotiin palattuaan. Parlamentti puolestaan teki sen, mitä saattoi odottaa, ja uusi perustuslaki paukahti läpi Fidesz-puolueen mahtienemmistön turvin. Sosialistit boikotoivat koko äänestystä, äärioikeisto-oppositiopuolue Jobbikin edustajista suuri osa äänesti tyhjää, osa ”ei”, kuten myös vihreän LMP-oppositiopuolueen edustajat.

265 jaa, 11 ei, 33 tyhjiä, 76 poissa. Gergely Túryn kuva hvg.hu-sivuston uutisessa.

Sunnuntaina ja maanantaina unkarinkielinen verkko lainehti varsin pessimistisiäkin tunnelmia: entä sitten, ei meitä kukaan auta, samalla tavalla tässä käy kuin vuonna 1956, kun kuunneltiin radio Vapaata Eurooppaa ja odotettiin turhaan YK:n ja Amerikan lähettävän apujoukkoja.  Nyt on kuitenkin alkanut tulla lunta tupaan sekä EU:lta että kansainvälisiltä elimiltä ja monilta ulkovalloilta. Saksassa vierailevalle presidentti Áderille on tehty selväksi, että Saksa ei yhtään tykkää Unkarin tuoreimmista tapahtumista. Hvg.hu:n toimittaja raportoi Euroopan parlamentin kokouksesta, missä Fidesz-puolueen euroedustajan József Szájerin – sama kaveri, joka aikoinaan kehui muotoilleensa uuden perustuslain ensimmäisen version omalla iPadillaan – puheenvuoro nostatti välihuutoja ja protesteja. Asioista perillä olevat tahot antavat ymmärtää, että ennemmin tai myöhemmin on oleva talouspakotteiden vuoro, ellei Orbán usko järkipuhetta.

Ja mitä tekee Unkarin parlamentti tällä välin? Ettepä arvaakaan. Maanantaisen istunnon jälkeen, kun uusi perustuslaki oli pyöräytetty pakettiin, käytiin yleiskeskustelua muista asioista kuten useiden eri puolueiden edustajien tekemästä aloitteesta: lokakuinen sukukansojen päivän vietto, perinne, joka Unkarissa päättyi toisen maailmansodan lopussa, pitäisi elvyttää uudelleen niin kuin Suomessa ja Virossakin on jo vuosia sitten tehty. Suhteiden hoitaminen Suomeen ja Viroon tuntuu ilmeisesti monien mielestä yhä hyvältä ja tärkeältä idealta. Jobbikin edustajille suomalais-ugrilaisuus on edelleenkin punainen vaate, jotkut Fidesz-edustajat taas yrittävät jatkuvasti istua kahdella tuolilla ja selittää, että unkarilaiset ovat liikkuvan historiansa aikana olleet kosketuksissa sinne jos tännekin, eikähän tästä kielisukulaisuusasiasta ole vieläkään yleisesti hyväksyttyä yhtä näkökantaa. Uutistoimisto MTI:n mukaan istunto päättyi Fidesz- ja Jobbik-puolueiden pitkään väittelyyn suomalais-ugrilaisesta kielisukulaisuudesta.

Kielentutkijana tässä tietenkin haluaisi repiä pelihousunsa postimerkin kokoisiksi palasiksi. Mitähän biologi ajattelisi väitteestä, että ”siitä, ovatko valaat kaloja vai nisäkkäitä, on monenlaisia teorioita, jotka eivät sulje toisiaan pois, eikä tästä asiasta ole yhtä yleisesti hyväksyttyä näkökantaa”? Tai siitä, että tällaisia kysymyksiä halutaan ratkoa parlamentin väittelyssä? Mutta saipahan merkillinen poliittinen päivä ainakin todella merkillisen päätöksen.

5 Responses to Puhetta perustuslaista, ja vähän muustakin

    • Niinpä. Toisaalta asian voi nähdä myös näin sarkastisesti kuin Para-Kovács ”Amerikai Magyar Népszavassa”, http://nepszava.com/2013/03/velemeny/para-kovacs-imre-ird-ala-jani.html : allekirjoita vain, Jani, ei tämä ns. perustuslaki ennen näitä muutoksiakaan ollut oikeasti minkään arvoinen. ”Kun te nyt kerran niin paljon puhutte stalinistisesta perustuslaista, niin kerronpa, ettei itse Stalinkaan joka kerta laittanut tekstiä uusiksi, kun joku piti teloittaa. Sen verran järkeä silläkin oli, että tunki perustuslakiin vain yleisiä typeryyksiä, joita jokainen sai mielensä mukaan (väärin)tulkita. Johan sille olisi nauranut koko Neuvostoliitto, jos lakiin olisi lisätty semmoinen kappale, jonka mukaan Trotskia ei tästä päivästä lähtien enää ole olemassa, eikä edes ole ollutkaan, ja jos olikin, niin se oli huono toveri.
      Pitäisi diktaattorilla sentään tyyliä olla!”

    • Kiitos kommenteista! Tuota Véleményvezérin juttua en ollut vielä ehtinytkään vilkaista, mutta ne ovat yleensä olleet taattua tavaraa.
      Juuri äsken juttelin unkarilaisen kollegan kanssa. ”Kamalinta”, hän sanoi, ”on se, että silmiemme edessä on syntymässä fasistinen valtio, ja tuntuu, kuin kukaan ei oikeasti pystyisi tekemään asialle mitään.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: