Suolahappoa, pikkuleipiä ja uusi perustuslaki

Toissapäivänä nähtiin Budapestissa mielenkiintoinen mielenosoitus. Joukko nuoria ja nuorehkoja kansalaisaktivisteja valtasi Fidesz-puolueen päämajan ja istui sen pihalla tuntikausia, kaulassaan julisteita, joissa vaadittiin demokratiaa, oikeusvaltiota ja sananvapauden turvaamista. Kyseessä oli viimeisin huolenilmaus uuden perustuslakimuutoksen johdosta.

Unkarin uusi perustuslaki, Alaptörvény, on nykyisen, Fidesz-puolueen dominoiman hallituksen suurin symbolinen saavutus, jonka ympärille vallanpitäjät ovat olleet rakentamassa suorastaan jonkinlaista kulttia, joka kotiin jaettavia kuvitettuja korupainoksia sekä paikallisiin hallintovirastoihin pystytettäviä ”Perustuslain pöytiä” myöten. Tarkoitus on korostaa sitä ajatusta, että sosialismi ja sitä seurannut sekava interregnumin aika päättyivät vasta pari vuotta sitten Fidesz-puolueen veretseisauttavaan vaalivoittoon (tunnetaan myös nimellä ”äänestyskoppivallankumous”), ja vasta näin syntynyt ”Kansallisen yhteistoiminnan järjestelmä” tekee selvän pesäeron entiseen ja aloittaa uuden aikakauden Unkarin historiassa.

Vuoden 2012 alusta voimaan astuneen uuden perustuslain oli tarkoitus olla jonkinlainen graniittinen peruskallio, entisten sosialismin ajalta periytyvien ja sen jälkeen moneen kertaan paikkailtujen ja korjailtujen jälkeen vihdoin jotain yhtenäistä ja pysyvää. Ikävä vain, että Fidesz-puolueen kahden kolmasosan parlamenttienemmistön turvin ennätysvauhtia pyörivä parlamentin laisäädäntäkone on joutunut myllyttämään perustuslakiin jo pari kolme korjausta. Nyt on opposition, puolueettomien tarkkailijoiden ja ulkopuolisten tahojen – kuten Euroopan neuvoston, EU:n tai ulkovaltojen – piipityksestä huolimatta lakiin tulossa jo neljäs laaja korjaus. Parlamentin odotetaan runnovan uuden perustuslain läpi maanantaina, jolloin oppositiolähteiden mukaan Unkari lakkaa lopullisesti olemasta perustuslaillinen demokratia.

Korjaukset, joiden teksti löytyy englanninkielisenä käännöksenä Princetonin yliopiston sivuilta, kattavat jopa kolmasosan koko lain tekstistä. Niihin sisältyy muun muassa määritelmä avioliitosta miehen ja naisen välisenä liittona, mahdollisuus kriminalisoida asunnottomuus eli siirtää kodittomat köyhimmät kaduilta suoraan vankilaan, ns. turpeeseensidontapykälä eli mahdollisuus velvoittaa valtion tuella opiskelleet opiskelijat valmistumisensa jälkeen työskentelemään Unkarissa tietyn ajan, vaalimainontaa rajoittavia säännöksiä, sekä pitkä teksti, jossa määritellään Unkarin sosialistinen työväenpuolue (eli sosialisminaikainen valtapuolue) edeltäjineen ja alajärjestöineen rikolliseksi järjestöksi, luetellaan sen eri rikokset yksityiskohtaisesti ja määrätään perustettavaksi kansallinen komissio, jonka tehtävänä on ylläpitää kommunisminaikaisen järjestelmän rikosten ja niiden uhrien muistoa. Erityistä huolta on nostattanut sananvapauden rajoittaminen sekä oikeuslaitoksen, perustuslakituomioistuinta myöten, riippumattomuuden heikentäminen.

Oikeusasiamies Máté Szabó on avoimessa kirjeessään Unkarin presidentille ilmaissut erityisen huolensa uuden perustuslain sisäisestä ristiriitaisuudesta eli perustuslainvastaisuudesta ja katsonut sen vaarantavan demokraattisen vallanjaon perusteet: valtapuolueen vallankäytölle ei enää löytyisi riittävää puolueetonta vastapainoa. EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso soitti perjantaina pääministeri Orbánille kehottaakseen tätä vielä harkitsemaan, myös Euroopan Neuvosto ja Yhdysvallat sekä esimerkiksi Amnesty International ovat heristäneet etusormea Unkarin suuntaan. Ja kun Suomen, Tanskan, Hollannin ja Saksan ulkoministerit ovat nyt esittäneet, että EU perustaisi erityisen elimen, joka voisi puuttua jäsenmaiden ihmisoikeustilanteeseen, asiasta raportoiva kansainvälinen lehdistö tulkitsee viestin kohdistuvan erityisesti Unkarin tilanteeseen, vaikka yhtään mahdollisesti ihmisoikeuksia polkevaa maata ei aloitteessa suoranaisesti nimetäkään. Galamus-uutissivustolla Endre Aczél kirjoittaa:

Kirjeessä ei mainita ainuttakaan mahdollisten rangaistusten kohdetta nimeltä. Kiintoisaa kyllä, lähes kaikille arvoituksenratkojille tulee ensimmäisenä mieleen Unkari, ensinnäkin perustuslain muutosten, toiseksi viestimien, kolmanneksi ihmisoikeuksien takia, puhumattakaan pankki- ja finanssisektorin kiristämisestä. Oikein raa’asti ilmaisten voisi sanoa, että kymmenen vuoden tähtäimellä 12 miljardia euroa (tämänhetkisten kurssien mukaan 3600 miljardia forinttia, kahdeksasosa koko bruttokansantuotteestamme) on nyt ”Barroson välityksellä kirjoittanut meille kirjeen” muistuttaen, miten meidän pitää käyttäytyä, ettei vain…

Mutta mitä siis tapahtui Fidesz-puolueen päämajan luona torstaina? Joukko aktivisteja kiipesi aidan yli ja istui talon pihalla kymmenisen tuntia huutaen iskulauseita kuten ”Perustuslaki ei ole leikkiä!” (Az alkotmány nem játék!). Ns. rauhanmarssien järjestäjät, ”riippumattomat” Fidesz-puolueen puolustajat – kuten tässäkin blogissa jo monesti esillä ollut toimittaja Zsolt Bayer – ryhtyivät kutsumaan koolle väkeä puoluetalon suojaksi, ja hallituskriittisten tahojen Facebook-sivuille alkoi samoin ilmestyä avunpyyntöjä: ”Vastamielenosoittajat käyttäytyvät väkivaltaisesti, haukkuvat mielenosoittajia homoiksi ja juutalaisiksi. Tulkaa tukemaan meitä!”. Index-uutissivuston julkaisemassa videossa näkyy , miten vanhemmanpuoleinen mieshenkilö  huutelee nuorille mielenosoittajille erilaista ikävää, kuten ”Haluatteko suolahappoa naamaanne?”, ja käy lopulta käsiksi yhteen mielenosoittajaan – tämä jatkaa tyynesti kuorohuutoa ”Perustuslaki, demokratia, oikeusvaltio!” eikä suostu provosoitumaan.

”Suolahapposedän” lailla muutkin puoluetalon luokse kutsutut vastamielenosoittajat näyttivät olevan enimmäkseen eläkeläisiä, joista Fidesz-puolueen luotetuin tukijoukko nykyään vaikuttaa koostuvan. Puoluetalon sisälle sitä vastoin kertyi kovaotteisempaa sakkia: Budapest-Ferencvárosin jalkapallojoukkueen eli ”Fradin” kannattajia, joiden väkivaltaisuus ja mahdolliset uusnatsikytkökset ovat ennenkin olleet esillä Unkarin julkisuudessa, sekä ainakin yksi julkisuudessa nimeltä mainittu entinen rikollinen, huumekauppakuvioihin liittyneestä murhasta toistakymmentä vuotta vankilassa istunut ja nykyään Fradin fanitoiminnan parissa (!) työskentelevä ”Ferenc Sz.”.  Oppositiofoorumeilla ihmetellään nyt, mikä tämän joukon suhde Fidesz-puolueeseen oikein on.

(Pääministeri Orbán itse ainakin näyttää suosivan sekä jalkapalloa että kovakouraisia toiminnan miehiä. Viime aikoina uutisissa on ollut Árpád Habonyn tapaus, kaverin, joka on kamppailulajien harrastaja ja Orbánin jonkinlainen medianeuvonantaja vailla virallista asemaa. Habony, kuten muuan tutkiva journalisti äskettäin selvitti, oli kunnostautunut käymällä viisikymppisen pariskunnan kimppuun, joka oli varomattomasti mennyt ostoskärryineen tukkimaan tien hänen autoltaan – Habony nousi Lexuksestaan, tirvaisi miestä nyrkillä ja potkaisi naista vatsaan.)

Syksyllä 2006 silloisen Gyurcsányn sosialistihallituksen vastaiset mielenosoitukset räjähtivät mellakoiksi, joissa – kuten Fidesz ja sen kannattajat jaksavat muistuttaa – poliisin pamput heiluivat ja kumiluodit osuivat myös jonkun syyttömän sivullisen silmään, mutta toisaalta – kuten oppositio korostaa – mielenosoittajatkin, joiden joukossa oli runsaasti maihinnousukenkäisiä nahkatukkia, riehuivat väkivaltaisesti katukiviä heitellen, paikkoja särkien ja poliiseja sairaalakuntoon pahoinpidellen. Tähän taustaan kaikki mielenosoitukset Unkarissa edelleenkin suhteutetaan, ja väkivaltaisuuksia tuntuvat pelkäävän (lähes) kaikki. Siksi Fideksen ja Orbánin hallituksen kannattajat nimittävät ”spontaaneja” mielenosoituksiaan ”rauhanmarsseiksi” (békemenet).  Siksi oppositio nyt innoissaan levittää uutisia Ferenc Sz:n tai Árpád Habonyn rikostaustoista. Ja siksi Fidesz-puolueen tiedottaja Gabriella Selmeczi (ylempänä linkatussa videossa se hieman Jutta Urpilaista muistuttava nainen) ilmestyi puoluetalon miehittäjien luokse tarjoilemaan pikkuleipiä ja päivittelemään, että ”tällaista aggressiivista ylikiihtynyttä kiihkoilua” hän ei ole ennen nähnyt.

Yhtä nivusiinpotkaisua lukuun ottamatta Fideksen päämajan valtaus kuitenkin sujui ja ratkesi rauhallisesti. Mielenosoittajat lähtivät lopulta marssimaan kohti Perustuslakituomioistuinta, ja parituntisen marssin aikana joukko kasvoi luultavasti lähes tuhatpäiseksi.

”Perustuslaki ei ole leikkiä!”

Seuraava mielenosoitus on jo käynnissä. Ja jos uusi perustuslaki tosiaankin runnotaan läpi, protestit tuskin siihen loppuvat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: