Vertailukohtia rasismikeskusteluun

Kyllä rupesi Suomi taas tuntumaan suvaitsevaisuuden lintukoto-onnelalta.

Siitä huolimatta, miten masentavia olivat kommentit esimerkiksi YLE-sivuston rasismikeskustelua virittämään tarkoitettuun juttuun. Älytöntä ohipuhumista tai -huutamista ja hedelmätöntä ”maassa maan tavalla” -jankkausta (mikä ihme se maan tapa on, ja millä tavalla sitä vastaan ovat rikkoneet lapset, jotka eivät ole tehneet muuta kuin näyttäytyneet kadulla ”väärän värisinä”?), jonka taustalla olevia ennakkoluuloja ja tietämättömyyttä ei vähääkään ymmärretä hävetä.

Mutta niin todellista kuin suomalainen arkirasismi onkin, täällä sentään viranomaiset jossakin vaiheessa antavat julkisia signaaleja siitä, että mikä hyvänsä ei sentään passaa, ja sakkotuomioita napsahtelee esimerkiksi siitä kuuluisasta Halla-ahon blogista, jossa ryöstelyä ja verovaroilla loisimista väitettiin somalien kansalliseksi ja ehkä suorastaan geneettiseksi erikoispiirteeksi. Toisin sanoen: ei tarvitse mennä konkreettisesti pahoinpitelemään ihmistä, vaan julkisuudessa vaikuttavan henkilön pitää osata seuloa sanansa, ja lakipykälät kansanryhmän vastaisesta kiihotuksesta otetaan tosissaan.

Katsotaanpa, mitä Unkarissa tapahtuu. Asialla tietenkin vanha tuttumme törkyturpa-journalisti Zsolt Bayer, oikeistokansallisen Magyar Hírlap -lehden kolumnisti, pääministeri Orbánin vanha kaveri, Fidesz-puolueen perustajajäsen ja ilmeisesti puolueen epävirallinen äänitorvi niihin äänestäjiin päin, jotka muuten luisuisivat äärioikeisto-oppositioon Jobbik-puolueen tueksi ja jotka mielellään lukevat ns. suoraa puhetta.

Juttu lähti liikkeelle uutenavuotena sattuneesta puukotuksesta. Joukko nuoria urheilijoita juhli uudenvuoden aattoa ravintolan yläkerrassa. Loppuillasta ravintolan alakertaa täyttänyt nelikymmenpäinen seurue hermostui, kun muutamat yläkerran asiakkaat pitivät alakerrassa sijaitsevaa vessaa varattuna, ja ensimmäisenä wc:stä esiin tullutta mestarinyrkkeilijä Gergő Sávolyta sekä toistakin urheilijanuorukaista puukotettiin. Molemmat onneksi ilmeisesti selvisivät hengissä. Nyt on näin, että alakerran puukottajajoukko sattui olemaan romaneja. (Romaneja oli myös yläkerran urheilijapojista, kuten yleensäkin Budapestissa nyrkkeilyn aktiiviharrastajista, melkoinen osa, mutta tätä ei ole läheskään kaikissa uutisissa tuotu esille.) Niinpä toimittaja Bayer sylkäisee näppikseensä ja antaa palaa:

[…] Tosiseikat ovat nämä: merkittävä osa mustalaisista ei sovellu elämään yhdessä muiden kanssa. He eivät sovellu elämään ihmisten keskuudessa. Tämä osa mustalaisista on elukoita, ja he käyttäytyvät kuin elukat. Ryhtyvät tappelemaan milloin ja kenen kanssa missäkin. Jos törmäävät vastarintaan, murhaavat. Tekevät tarpeensa missä ja milloin tarve yllättää. Jos tuntevat tulevansa tässä jotenkin estetyksi, murhaavat. Haluavat sen, mitä näkevät. Jos eivät saa sitä heti, ottavat sen ja murhaavat. Tämä osa mustalaisista on kykenemätön minkäänlaiseen inhimilliseksi kutsuttavaan kommunikaatioon. Heidän elukankalloistaan purkautuu korkeintaan jäsentymätöntä ääntelyä, ja mitään muuta he eivät tästä kurjasta maailmasta ymmärrä kuin väkivallan. […] Ja juuri tässä idioottimaisen länsimaailman poliittisesti korrekti osa tekee suurimman rikoksen. Silkkaa laskelmointiaan ja omaneduntavoitteluaan on olevinaan kuin näitä elukoita, oli syy mikä hyvänsä, voisi sietää, ymmärtää, jopa kunnioittaa, ikään kuin heille kuuluisi jonkinlainen kunnioitus ja ihmisarvo. Ja kammottavinta tässä koko painajaisessa on, että nämä muutamassa hetkessä tuhoavat mustalaisväestön normaalin osan kaikki mahdollisuudet. Kun Gergő Oláh voitti X-Faktor-kilpailun, ajattelin juuri, että tässäpä antoikin kansa hienon ja osuvan vastauksen koko tuolle unkarilaisia rasisteiksi haukkuvalle roskaväelle, kun äänesti voittajaksi tämän lahjakkaan, sympaattisen, vaatimattoman ja liikuttavan köyhistä oloista nousevan mustalaispojan. […] Sitten tuli uudenvuodenyö, ja esiin astui taas neljäkymmentä saastaista mustalaiselukkaa […]

”sanokaa te viisastelijat, mitä pitää olla, / kuka meistä ei saa olla tänään, huomenna, ja kuka saa olla”

Näin kysyy runossaan Virág Erdős. Jokainen Gergő Oláh saa olla, ja elää kanssamme onnellisena. Elukoiden ei pidä antaa olla. Ei mitenkään. Se pitää ratkaista – heti paikalla, keinolla millä hyvänsä!


Vaikka Unkarin lukeva yleisö on ilmeisesti tottunut Bayerin kurapommeihin, tästä jutusta repesi kuitenkin lähes ennennäkemätön skandaali. Runoilija Virág Erdős oli ymmärrettävistä syistä suunniltaan: Bayer oli siteerannut hänen ironista runoaan ihmisten eriarvoisuudesta useampaan otteeseen ja kääntänyt sen tarkoituksen täysin päinvastaiseksi. Lehdistö ja verkko ovat päiväkausia lainehtineet protesteja, adressin, jossa vaaditaan Bayerin erottamista Fidesz-puolueesta, on allekirjoittanut toistatuhatta ihmistä, ja muutamat näkyvät Fidesz-poliitikotkin ovat tuominneet Bayerin kirjoituksen. Vain Magyar Hírlap -lehti pysyy kolumnistinsa tukena; esitettyään jonkinlaisen anteeksipyynnön se on siirtynyt puolustuksesta hyökkäykseen ja julistaa päätoimittajansa ja omistajansa suulla, että tässä ei ole kysymys edes Bayerista sinänsä vaan Gyurcsányn sosialistihallituksen perinteitä jatkavien vasemmistoliberaalien ja postkommunistien noitavainosta heidän totuudentorveaan kohtaan.

En ole tullut nähneeksi kovin yksityiskohtaisia tekstianalyyseja Bayerin kirjoituksesta. On kuin ei kukaan viitsisi edes paljon vedota siihen Bayerin juttuunsa rakentamaan porsaanreikään, että kysymys ei ole kaikista romaneista (jutussahan on tuotu esille myös vertailukohtana ”hyvä mustalainen”, tv:n kykyjenetsintäkilpailun voittaja) vaan ”osasta mustalaisia”. Vaan kannattaneeko tuo – jos kerran syntyperä ei välttämättä tee ihmisestä rikollista, miksi Bayer ylipäätään meni nostamaan esille puukottajajoukon ”mustalaisuutta”? Selvää on tietenkin myös, että rintamalinjat Unkarin poliittisessa julkisuudessa ovat jo riittävän selvät: kummallakaan puolella ei vastustajien sanomisia välttämättä ruveta ihmeemmin erittelemään vaan lyödään heti.

Mutta yhtä asiaa ei pohjoismaisella maallikko-oikeustajulla edelleenkään käsitä: kuten mm. hvg.hu-uutisportaali äsken ilmoitti, Budapestin syyttäjänvirasto on – useiden yksityishenkilöiden sekä Unkarin romanien keskusjärjestön tekemistä kanteluista huolimatta – päättänyt olla nostamatta syytettä Bayeria vastaan. Kuitenkin Unkarin rikoslain pykälässä 269 sanotaan (epäjuristinen maallikkosuomennos):

Joka julkisuudessa kiihottaa vihaan
a) Unkarin kansakuntaa,
b) mitä hyvänsä kansallista, etnistä, rodullista tai uskonnollista ryhmää tai jotain väestönosaa kohtaan,
tuomittakoon korkeintaan kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Ratkaisuaan syyttäjänvirasto perustelee kymmenen vuoden takaisella päätöksellä, jossa sananvapauden ja kansanryhmän vastaisen kiihotuksen rajaa oli vedetty seuraavasti: kiihotuspykälän ehdot täyttää se, joka

”kehottaa väkivaltaiseen tekoon, tällaisen asenteen tai toiminnan ilmentämiseen siten, että vaara ei ole vain oletettu vaan vaarannetut oikeudet ovat konkreettisia ja väkivaltainen teko uhkaa välittömästi”.

Kuten syyttäjänvirasto muistuttaa, nämä ehdot täyttyivät aivan äskettäin oikeistoradikaalibloggaaja ”Tomcatin” tapauksessa. Tamás Polgár oli verkossa suoraan kehottanut, että ”kerätään kaksikymmentä äijää ja lähdetään hakkaamaan mustalaisia”. Tomcatille rapsahtikin ehdonalainen vankeustuomio. Mutta ilmeisesti vihapuheen kriteerejä ei täytä se, joka vain periaatteen tasolla ilmoittaa, että osa mustalaisista on elukoita, joilla ei ole oikeutta olla olemassa, ja tämän olemassaolon lakkauttamiseen tähtääviin toimiin tulisi ryhtyä viipymättä?

Ei ihme, jos maailmalla leviää sellainen käsitys, että Unkarin rikoslaki ei tunne rasistisen vihapuheen vastaisia pykäliä laisinkaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: