Perusitävaltalainen joulutervehdys

Unkarissa joulunodotus jatkuu mielenosoitusten merkeissä. Opiskelijoiden rintamaan ovat liittyneet korkeakoulujen opettajat sekä laajemmin, ns. Humán Platform -nimisen yhteenliittymän muodossa, useat taide- ja kulttuuri- sekä hoitoalan järjestöt, jotka kantavat huolta kansalaisen perustarpeiden turvaamisesta keskellä talouskriisiä ja hallituksen lievästi sanoen oikukasta ja ennakoimatonta talouspolitiikkaa: veroja sinne, veroja tänne, lukukausimaksut, eikun ei sittenkään, tai kyllä kuitenkin, säästöjä opetukseen, leikkauksia terveydenhuoltoon… Itävallassa meno on tähän verrattuna perin rauhallista, mitä nyt pari hupaisaa korruptioskandaalia tarjoaa poliittista viihdettä asianharrastajille: leivättömän pöydän ääressä ovat viime päivinä olleet peräjälkeen entinen sisäministeri ja EU-parlamentaarikko, konservatiivisen ÖVP-puolueen Ernst Strasser, jonka taannoin brittijournalistit käräyttivät lahjottavuudesta, sekä kreivi Alfons Mensdorff-Pouilly, ase- ja hävittäjäkauppalobbari ja, kuinka ollakaan, ÖVP-poliitikon ja entisen ministerin Maria Rauch-Kallatin aviomies.

Mukavaa äksöniä ja liikettä Itävallan poliittiseen maisemaan tuo kuitenkin maan liittovaltiorakenne. Itävalta, kuten Saksakin, koostuu vanhoihin feodaali-pikkuruhtinaskuntiin perustuvista osavaltioista, joilla on omat parlamentit, omat poliittiset organisaatiot ja perinteet. Parlamenttivaalit järjestetään mukavasti limittäin, ja ensi vuonna on paitsi liittovaltioparlamentin (Nationalrat) myös Kärntenin, Ala-Itävallan, Salzburgin ja Tirolin osavaltioiden vaalit. Vaalikampanja on tietenkin kätevää pyöräyttää käyntiin joulutervehdyksillä, ja näin on tehnyt myös Ala-Itävallan Barbara Rosenkranz (oikeistopopulistinen FPÖ), jonka ”fantastisen tunnelmallisen karmivaa” jouluvideota Markus Lust vertaa David Lynchin tuotantoon. Filmi pyörimään siis ja selostus perään:

Tarinan alussa näemme onnellisen suurperheen pöydän ääressä joulupikkuleipiä napostelemassa, isän näppäillessä kitaraa. Sitten muu väki jostakin oudosta syystä poistuu, ilmeisesti keittiöön juhla-ateriaa valmistelemaan tai olohuoneeseen kuusta koristelemaan, ja Frans Joosef -viiksinen perheenpää jää yksin pöydän ääreen pohjustamaan joulutunnelmaansa pullollisella punaviiniä. Tuskin on ensimmäinen kulaus otettu, kun seuraa dramaattinen käänne: jouluisesti kilahteleva syntikka-hissimusiikki vaihtuu Wagneriksi, ja sisään astuu perheen teinipoika tuoden tylyn jouluviestin Christkindliltä. Tänä vuonna ei kuulemma tule lapsille joululahjoja, koska rahat ovat menneet ”välittömille lähimmäisillemme”: miljardeja Kreikan pankeille sekä oman maan pankkikeinottelijoille (mitenkähän tässä ei mainita Kärntenin Hypo-Alpe-Adria-pankin romahdusta, jossa vahvasti mukana olivat Rosenkranzin omat puoluetoverit?), miljoonia turvapaikanhakijoille (!) sekä ”kyseenalaisiin kulttuuriprojekteihin”: neljännesmiljoonan saa veri- ja ulosteinstallaatioistaan kuulun taiteilijan Hermann Nitschin museo. Loput joulurahat ovat kuluneet ÖVP:n, demarien (SPÖ) ja vihreiden ”ammattipoliitikkojen” (kuten tiedämme, populistipoliitikot eivät ole ”poliitikkoja” vaan ”tavallisia ihmisiä”…) palkankorotuksiin. Twin Peaksin joulu on siis pilalla. Poika poistuu raivoissaan ovet paukkuen, isä jää järkyttyneenä tuijottamaan kirjettä, ja pieni tytär itkee äidin olkapäätä vasten.

Nyt kuvaan ilmestyy joulukuusen vierelle puhuva pää: Barbara Rosenkranz, Ala-Itävallan osavaltion FPÖ-johtaja ja taannoinen presidenttiehdokas, jonka holokaustia välttelevää lausuntoa olen aiemmin tässä blogissa siteerannut. Rosenkranz, viralliselta ammatiltaan kymmenen (!) lapsen kotiäiti ja aiemmin aktiivisesti uusnatsipiireissä vaikuttaneen toimittaja Horst Rosenkranzin vaimo, ilmoittaa, että verorahoilla keinottelulle on tultava loppu, ja tätä haluavat äänestäkööt häntä tulevan vuoden vaaleissa. Joulu-vaalivideon loppuhuipennus on ikimuistoinen. Kuva siirtyy kuusen alla loikovaan ei ihan pieneen koiraan, jonka kynnet kohta rapsahtelevat parkettiin, kun se hieman vaivalloisen näköisesti kiskotaan lattialta Rosenkranzin syliin riemuisaa loppukuvaa varten.

Näin on siis videoon saatu mukaan tärkeimmät perusitävaltalaiset konservatiiviset perhearvot: jouluperinteet hyvinvointia kuvastavine herkkuineen ja lahjoineen, lapset, viinin tissuttelu ja ne nyrpeiden lapsikammoisten eläkeläisten jumaloimat koirat. Muuten ”kaappinatsiksikin” (Kellernazi) haukuttu Rosenkranz pysyy tiukasti ideologisessa perussanomassa, joka hyvin voisi olla vaikkapa suomalaisten aateveljien vastaavasta videosta peräisin: varjelkoon, ettei vain meidän kovalla työllä ansaitsemastamme hyvinvoinnista pääsisi joku laiska ulkomaanpelle hyötymään. Mutta erikoisen perusitävaltalaista on tinkimätön federalismi: Rosenkranz ei edes puhu koko Itävallasta vaan haluaa ensiksi kuntoon nimenomaan Ala-Itävallan osavaltion asiat.

Ehkä tässä vatsanpohjaa kouraisevassa videossa tosiaankin David Lynchin tapaan sileän-muovisen hyvinvointikuoren alta huokuu onton kauhun aavistuksia. Itse kuitenkin nostaisin esille musiikkivalintojen arvaamattomat ulottuvuudet. Richard Wagner poloinen tietenkin aina yhdistetään natseihin, joiden ajatusmaailmaan hänellä oli tiettyjä kansallisromanttisia ja rasistisiakin yhtymäkohtia. Semminkin kun natsit naiivin tosikosti ottivat Wagnerin vertauskuvallisen yleisinhimillisiksi tarkoitetut germaaniset sankartarut oman aatteensa kuvitukseksi. Tähän suuntaan on ilmeisesti ajatellut myös Barbara Rosenkranzin mediatiimi, ja onhan tuo lopussa kajahtava duuriteema komea ja miehisen uljas. Mutta itse asiassa se on Tannhäuserin ylistys Venukselle, aistinautinnoille ja itseään toteuttavan yksilön vapaudelle, ja Tannhäuserin tarinassa tämä teema edustaa vapaan taiteilijan kapinaa yhteisön sovinnaisia arvoja vastaan. Olisikohan minnelaulaja Tannhäuser meidän aikanamme vääntänyt paska- ja veri-installaatioita?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: