Poliittista huumoria, eikä loppua näy

Muuta ei näköjään tähän blogiin kerkiä kuin päivitellä Unkarin poliittisen sirkuksen ehtymätöntä huumoritarjontaa.

Samaan aikaan kun Ruotsissa sverigedemokraatit huolehtivat kansanedustajien kaksoiskansalaisuuksista, sama huoli nostaa päätään myös Unkarissa. Suomen lehdistökin on tiennyt kertoa Márton Gyöngyösin (murheellista, miten ääkköset ja aksentit katoavat kansainvälisten uutistoimistojen siivilöihin), äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen kansanedustajan ehdotuksesta, että parlamentin ja hallituksen jäsenten joukossa olevista juutalaisista (korjaus: Israelin kansalaisista) tehtäisiin lista. Mutta tarina jatkuu…

Toinen Jobbik-edustaja, parlamentin varapuhemies Előd Novák (slavistit keskuudessamme tunnistanevat sukunimen todella aitounkarilaiseksi…), ryhtyi konkreettisiin toimiin ja kirjoitti kaikille kansanedustajatovereilleen sähköpostiviestin, jossa heitä vaadittiin ilmoittamaan, onko heillä Unkarin lisäksi jonkin toisen valtion kansalaisuutta. Vihreän LMP-puolueen Katalin Ertseyn käämit kärähtivät, ja hän ilmoitti:

Jo aikaa on yleisesti tiedetty, että minulla on Israelin-Piresian kansalaisuus, Unkarin kansalaisuuden hankin ostamalla vähän ennen ehdolle asettumistani. Itse asiassa en ole vain kansalaisuudeltani israelilais-piresialainen, vaan myös identiteetiltäni, tunnen kykeneväni edustamaan sekä juutalaisia arvoja että piresialaista elämänasennetta, molempien olennainen ydinhän on viha unkarilaisuutta kohtaan. Minua ilahduttaa suuresti, että sinun kaltaisesi säälittävät pikkunatsit vihdoinkin löytävät jotain sisältöä elämäänsä tutkimalla minun identiteettiäni, muutenhan heidän päässään voisi syntyä vaikka itsenäisiä ajatuksia, mitä ei vielä olekaan nähty.

Esitänkin vastakysymyksen: minusta on jo pitkään tuntunut, että erityisen mielelläsi otat esille homoseksuaalisuuteen liittyviä aiheita. Kysynpä siis: oletko kaappihomo?

Sarkasmi ei mennyt perille ilmeisistä vinkeistä huolimatta: Piresia on fiktiivinen valtio, jonka unkarilaiset yhteiskuntatutkijat ovat keksineet tutkiakseen unkarilaisten asenteita eri kansallisuuksia kohtaan. (TÁRKI-tutkimuslaitoksen vuonna 2006 tekemän gallupkyselyn unkarilaisista vastaajista 59% oli kuulemma ollut sitä mieltä, että varsinkaan piresialaisia maahanmuuttajia ei pitäisi Unkariin päästää.) Seuraavan päivän lehdistötilaisuudessaan Novák julisti, että Katalin Ertsey oli tunnustanut olevansa myös Israelin kansalainen, mutta tähän asti ”salannut” tämän, mitä on mahdotonta hyväksyä – Ertseyn tulisi välittömästi erota.

Ertsey 6 – Novák 0, on yleinen päätelmä ympäri Unkarin kriittistä julkisuutta. Novák on kiireesti ryhtynyt selittelemään, että hän kyllä ymmärsi vitsin, mutta ei tykännyt siitä, miten Israelin harrastamalla Unkarin kolonisoimisella vitsaillaan:

Vaikka valitettavasti on uskottavaa, että LMP:n edustajalla on Israelin kansalaisuus, hänen kirjeestään selvästi ilmeni, että hän yrittää vältellä vastaamisvelvollisuuttaan tämmöisellä provokaatiolla. Minä puolestani olen, kansanedustajanvalani vakavasti ottaen, ilmoittanut julkisuudelle hänen ilmeisestä valheestaan, selitelköön hän, miten haluaa. Merkit viittaavat siihen, että Katalin Ertseynkin mielestä Israelin kansalaisuus on vähintäänkin nolo juttu, mitä kehitystä tervehdin ilolla.

Hmm… siis ymmärsikö Novák edelleenkään, mistä on kysymys? Lehdistötiedote jatkuu merkillisellä sekoilulla, jossa viitataan ilmeisesti suosittuun mytologeemiin: Shimon Perez, Israelin presidentti (käsittiköhän Novák ”piresialaisen”, piréz, jotenkin viittaavan tähän?) on kuulemma joskus uhannut, että juutalaiset vielä ostavat koko Unkarin, ja tällaisella ”Unkarin kolonisoimisella” pelottelemisen näköjään monet unkarilaiset ottavat aivan tosissaan.

Itä-Euroopan ja itäisen Keski-Euroopan ilmapiirissä yksi käsittämättömimpiä asioita on paikallinen antisemitismi: miten monet muuten jopa täysijärkisiltä vaikuttavat ihmiset ihan tosissaan uskovat ”juutalaisten” mahtavaan salaliittoon, joka tavoittelee tai kenties pitääkin valtaa koko maailmassa ja ainakin heidän kotimaassaan. Tässä markkinaraossa Jobbikin kaltaiset kahjoporukat istuvat järkähtämättä. Mutta riittääpähän sentään muulle maailmalle tahatonta huumoria, jossa on hieman enemmän kierrettä kuin Teuvo Hakkaraisen tai Lars Isovaaran kännitoilailuissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: