Ja taas kansa vastaa?

Demokraattisissa maissa kansa lausuu mielipiteensä vaaliuurnilla, äänestäen mieleisensä tyypit parlamenttiin lakeja säätämään tai sieltä pois, ja tärkeissä ja kiireellisissä kysymyksissä voidaan järjestää erillisiä kansanäänestyksiä, joiden ehdoista ja merkityksestä on erikseen säädetty laissa. Unkarin hallitus puolestaan on kehittänyt uuden suoran demokratian muodon. Nemzeti konzultáció, kansallinen konsultaatio, on nimeltään runsas kuukausi sitten joka kotiin postitettu kyselykaavake, jossa kansalle annetaan mahdollisuus ilmaista mielipiteensä erinäisistä asioista. Kyselykaavakkeeseen voi tutustua sen omalla kotisivulla – www.nemzetikonzultacio.hu – jolla esittäytyy myös hankkeen takana oleva säätiö johtokuntineen: nimekkäitä henkilöitä, poliitikkoja, tutkijoita, kirjailijoita ja toimittajia.

(Huomatkaapa jälleen sanan nemzeti, ’kansallinen’, käyttö. Unkarissa ei, Kansallisen yhteistoiminnan järjestelmässä (Nemzeti Együttműködés Rendszere) kun eletään, ole vain kansallislaulua, kansallisvärejä, kansallisteatteria ja kansallispankkia kuten muissakin maissa, vaan selvästikin sana ”kansallinen” kätkee sisällensä huikean pakottavan dramaattisen latauksen, jota hyödynnetään monilla uusilla tavoilla niin nykyisen hallituksen toimesta kuin yksityisellä sektorilla. Äskettäin tuttava postasi Facebookiin kuvan marketin hyllystä, jonka hintalapussa komeili ”kansallinen tepertős pogácsa” hintaan ysiysi – kyseessä on siis suolainen leivonnainen, jonka äärimmäisen kansallista olemusta on turha yrittääkään selittää unkarilaista ruokakulttuuria tuntemattomalle. Ehkä tätä voisi verrata siihen, että HK:n sinisessä lukisi ”Kansallislenkki”… Budapestissa puolestaan vaikuttaa Nemzeti taxi -niminen taksiyritys, joka tuttavantuttavien kertoman mukaan tarkistaa matkustajien taustat, ja slovakkien on turha pyrkiä kyytiin.)

Siis hetkinen. Perinteisen poliittisen vaikuttamisen kanavat ovat ilmeisesti tukossa. Konsultaation kotisivuilla (artikkelissa ”Edustuksellisen demokratian tuolla puolen”) politiikantutkija György Schöpflin, jota olen tainnut tässä blogissa ennenkin nimittää yhdeksi harvoista Viktor Orbánia tukevista oikeasti kansainvälisesti tunnetuista älyköistä, puhuu ”mutapainista”, johon Unkarin poliittinen elämä on juuttunut, niin että viiteentoista vuoteen ei oikeastaan ole tapahtunut mitään. Ja samaanhan viittaavat myös mielipidetutkimusten tulokset: yhä useampi äänestäjä ei osaa sanoa, mitä puoluetta äänestäisi jos äänestäisi ollenkaan. Kansa on pettynyt ja turhautunut poliitikkoihin ja vallanpitäjiin, jotka pelaavat omia sisäpiiripelejään ja täyttävät taskujaan ilmeisesti etääntyen yhä kauemmaksi tavallisen kansan todellisuudesta. Monet unkarilaiset tuntuvat ajattelevan, että kaikki puolueet kentän laidasta laitaan ovat täynnä roistoja ja huijareita. Ja ne, jotka eivät näin ajattele, näköjään elävät keskenään kilpailevissa todellisuuksissa, joissa meidän puolueemme kyllä yrittäisi uhrautuvasti raataa koko kansakunnan eteen mutta nämä jalot pyrkimykset jatkuvasti kariutuvat vastapuolueen pahisten häijyihin juoniin.

Mitä siis tehdään tässä tilanteessa? Perustetaan uusia puolueita entisten ryvettyneiden tilalle? Panostetaan entisten puolueiden viestinnän ja julkisuuskuvan kehittämiseen, jotta kansa taas alkaisi uskoa siihen, että sen erilaiset mielipiteet voivat päästä julki puoluepolitiikan kautta? Yritetään kehittää poliittista keskustelukulttuuria, esimerkiksi kansallisen hätätilan vaatiman konsensuksen suuntaan – tai päinvastoin yritetään erottautua muista puolueista nimenomaan älykkään poliittisen vaikuttamisen keinoin? Tehdään ainakin jokunen näyttävä korruptionvastainen tempaus, että kansan usko poliitikkojen ja hallinnon rehellisyyteen edes vähän palaisi?

Jostain syystä nykyinen hallitus ei ole tehnyt mitään näistä, ja ilkeän sivustakatsojan on vaikea olla ajattelematta, että selitys on yksinkertainen: Fidesz-hallituksen tärkeimpänä päämääränä on varmistaa oma valtansa, joten mikään vaihtoehto, jossa kansan mielipiteet voisivat kanavoitua poliittiseen päätöksentekoon, ei käy päinsä. Siispä järjestetään tällainen kiva kysely, jossa kansa saa sanoa mielipiteensä, ilman että mahdolliset vastaukset sitoisivat hallituksen käsiä yhtään mihinkään. Kyselyn painatukseen tosin palaa miljardi forinttia, ja oppositio hermostuu muun muassa tietosuojakysymyksistä – ainakin entisen tietosuojavaltuutetun tulkinnan mukaan unkarilaisten nimi- ja osoitetiedot olisi saanut luovuttaa vain tiedotustarkoituksiin, ei mielipidekyselyä varten.

Kysely ei ilmeisesti ole ollut mikään suurmenestys. Tähän mennessä lomakkeita on palautettu yli kolmesataatuhatta (muistetaan siis, että Unkarissa asukkaita on vauvasta vaariin kymmenisen miljoonaa), eli viitisen prosenttia kansasta on vaivautunut vastaamaan. Lopuista lomakkeista suurin osa lienee lentänyt suoraan kotien roskiksiin tai kriittisten tahojen järjestämiin paperinkeräystempauksiin, huolimatta hallituksen mainos- ja ilmoituskampanjasta ja itsensä pääministerin tuoreesta videoviestistä kansalle. Véleményvezér-blogin mukaan selitys on yksinkertainen: kyselyä ei voi ottaa vakavasti. Kysymykset eivät koske todella tärkeitä asioita, joissa hallitus on tehnyt kiisteltyjä ja rankkoja uudistuksia (esimerkiksi: perustuslakituomioistuimen valtuuksien rajoittaminen, yksityisten eläkekassojen nappaaminen valtion haltuun), ne on ärsyttävän ohjailevasti muotoiltu, ja koska Orbánin hallitus on ennenkin osoittanut pystyvänsä kääntämään kelkkansa salamannopeasti milloin vain, on mahdotonta uskoa, että tällaisen kyselyn tuloksilla olisi mitään pysyvämpää vaikutusta.

Mitä tässä kyselyssä siis kysytään? Lomakkeessa on viisi kysymyssarjaa – ”Mitä maa on tehnyt puolestamme?”, ”Mihin olemme pettyneet?”, ”Mitä pelkäämme?”, ”Mihin mekin haluaisimme sanoa mielipiteemme?” ja ”Mitä pitäisi muuttaa?” – joista kussakin esitettävistä eri vaihtoehdoista voi ruksata korkeintaan kolme. Kuudentena kysymysblokkina tarjotaan kolmea yhteiskuntaskenaariota, joista kansalaisia pyydetään valitsemaan suosikkinsa. Siis, tadaa: ”Minkä pitäisi olla yhteinen päämäärämme? Mitä näistä vaihtoehdoista pidätte tulevan hallituksen tärkeimpänä tehtävänä?” Ja vaihtoehdot ovat…

Modernisaation vauhdittaminen: luotolla toimiva yhteiskunta, valtion tukien peruuttaminen, markkinapohjaiseksi muutettu koulutusjärjestelmä, liiketoimintaan perustuva terveydenhuolto, omatoiminen vanhuus.

Avoin yhteiskunta: sukupuolineutraali avioliitto ja adoptio-oikeus, mietojen huumeiden laillistaminen, monikansallisten yhtiöiden tukeminen, täydellinen yksityistäminen, pidäkkeetön markkinatalous.

Kuten tiedämme, homoliittojen kannattajat ovat samalla myös sekä hasiksen laillistamisen että ylikansallisten jättiyritysten ja äärimmäisen markkinatalousliberalismin puolustajia. Ei kuulosta kivalta, eihän, eihän? Joten kolmantena vaihtoehtona tulee…

Turvallisen elämän luominen: Työpaikkojen suojelu, laajat verohelpotukset, perheystävälliset työajat naisille, kodinperustamistuen kasvattaminen, unkarilaisten yritysten ja viljelijöiden tukeminen, yksityistämisen pysäyttäminen.

Huh huh. Tätä alkaa olla vaikea kommentoida asiallisesti, joten siirryn tähän mennessä hupaisimpaan löytämääni reaktioon. Netissä leviää ilmeisesti tuntemattoman tekijän liikkeelle panema Nemzeti inzultáció (‘Kansallinen loukkaus’), josta seuraavassa valittuja otteita:

1. Oletteko iloinen, kun Fidesz-puolueen kampanjalupauksen ”miljoonasta uudesta työpaikasta” tulikin ”yhteensä miljoona työpaikkaa”?

2. Oletteko iloinen siitä, että lupasimme ”kertakaikkista, radikaalia ja välitöntä veronvähennystä” mutta tähän mennessä olemme vain nostaneet veroja ja joka viikko säätäneet uusia?

3. Kannatatteko sitä, että Orbánin hallituksen talouspoliittisten kömmähdysten takia lakkautettu pankkivero tulee jatkossa teidän maksettavaksenne?

[…]

9. Oletteko iloinen siitä, että vaikka rahaa ei riitä lasten ruokaan, vanhusten hoitoon tai terveydenhuoltoon, hallitus polttaa miljardeja itsekehuun ja saavutustensa mainostamiseen?

10. Kannatatteko sitä, että TEK [= terrorinvastaiset erikoisjoukot, joita johtaa pääministeri Orbánin entinen henkivartija], Viktor Orbánin oma henkivartiosto, saa miljardien lisärahoituksen samalla kun yleinen turvallisuus heikkenee ja poliisien palkat jäävät maksamatta?

[…]

12. Oletteko samaa mieltä sen Fidesz-puolueen edustajan kanssa, jonka mielestä ”47 000 forintilla kuussa [= 163 € päivän kurssin mukaan] kyllä tulee toimeen”?

[…]

15. Kannatatteko sitä, että Fidesz-puolueen kansanedustajat edelleenkin järjestävät sukulaisilleen hyvin palkattuja valtion virkoja samalla kun 600 000 ihmistä on työttömänä?

16. Kannatatteko Közgép-yhtiön [= Fidesz-puolueen vanhan rahoittajan ja kummisedän omistama kone- ja rakennusfirma, joka merkillisellä tavalla voittaa kaikki julkisten töiden tarjouskilpailut] ja sen kautta Lajos Simicskan, Zsolt Nyergesin, Lőrinc Mészárosin, Győző Orbánin ja muiden Fidesz-oligarkkien rikastumista?

Vastauksenne kaikkeen tähän – aivan oikein: KYLLÄ!
Teidän tehtäväksenne jää ainoastaan allekirjoittaa lomake ja palauttaa se NOPEASTI.
(Kuuluiko? NOPEASTI!)

 

Suomessa aina vaalien alla kaivetaan esiin ilmaus ”gallupdemokratia”. Jotenkin tuntuu, että Suomessa sen kaikkia mahdollisuuksia ei vielä ole tajuttu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: