Schmitt happens: eipä nuolaista vielä

Tapahtumat etenevät sellaista vauhtia, että Unkarin ”resitentillisiä” (álamfői) uutisia on pakko taas päivittää.

Niin kuin kansainvälisissäkin tiedotusvälineissä on kerrottu, presidentti Schmitt pitää kiinni virastaan. Eilisiltainen tv-haastattelu on saanut verkon täyteen järkyttyneitä kommentteja, joista käännän tähän Klára Sándorin Galamus-sivustolla julkaisemat tajunnanvirta-muistiinpanot haastattelun kulusta:

ihminen, urheilija, olympiavoittaja, ei pelata samoilla säännöillä, kaksikymmentä vuotta sitten kirjoitin sen, äitini pyynnöstä, niin rehellisesti kuin voi, parhaan tietoni mukaan, rehellinen miehen työ, georgiev oli henkilökohtainen hyvä tuttavani, bibliografia riittää, viittasin, hänen tietonsa on sekin yhteistä tietoa, en väitä esittäneeni uusia arvoja, esitarkastajat eivät huomauttaneet, kannustivat, tuntui pahalta, kun se riistettiin, minulta ei edes kysytty, olisin odottanut, että yliopiston senaatti ottaa ensin yhteyttä, en rupea kiistelemään heidän kanssaan, olisin itsekin vetäytynyt, jos tarpeen olisi, seitsemänkymmentävuotiaana vielä todistan, että kykenen nyt hyvin hankalissa oloissa kirjoittamaan piieitsdii-työn, nyt yritän lähteä puhtaalta pöydältä, päässäni on jo paljon, olen johtanut konferensseja, julkaissut hyvin paljon, te olette monien rakastama henkilö, jota nyt on loukattu, tasavallan presidenttiä ei voi haastaa oikeuteen, en minäkään käy oikeutta, tämä on reilua, kunniani on tallella, täytyy puolustaa korkeakoulua, täytyy puolustaa ohjaajianikin, väittelin senaikaisten sääntöjen mukaan summa cum laude, tämä on kunnia-asia, puolustan itseäni ja totuutta

omatuntoni on puhdas

Olennaisinta kuitenkin on, että käytännössä yksinvaltias pääministeri Viktor Orbán toistaiseksi tukee presidenttiä, joka on hänen ikioma luomuksensa: presidentin persoona on ”loukkaamaton”, ja on Schmittin oma asia, katsooko hän tohtorinarvon hylkäämisen johdosta joutuvansa eroamaan. Vaikka Fidesz-puolueesta ja sen liepeiltä, etenkin älymystöstä, kuuluu soraääniä, ja vaikka jotkut fideszläiset ovat alusta alkaen pitäneet Schmittiä tyhjäpäisenä pyrkyrinä, liian heppoisena hahmona valtionpäämiehen, olkoonkin lähinnä seremonialliseen, tehtävään, Orbán ei ole niitä, jotka helposti myöntävät olleensa väärässä. Pysyykö pääministeri kiusallakin ”Kansakunnan Kuulakärkikynän” (eli ahkeran ja kyselemättömän allekirjoittajansa) tukena, ja miten kauan, ja saako hän oman joukkonsa pidetyksi ruodussa?

Poliittiset huomioitsijat miettivät myös, miten kauan Schmitt tulee kestämään jatkuvaa julkisuuden painetta. Pääministeri Gyurcsány aikoinaan – sen jälkeen kun hänen alatyylinen sisäpiirimöläytyksensä siitä, miten hänen hallituksensa oli, hm, menetellyt maata ja kansaa kohtaan, oli vuotanut julkisuuteen – sai työskennellä virkakautensa lopun jatkuvien syvien rivien vihanilmausten keskellä. Kestääkö Schmitt sitä kuratulvaa ja ivanaurua, joka hänellä vastedes on odotettavissaan jokaisen julkisen esiintymisen yhteydessä? (Jotkut opposition edustajat ovat jo pystyttäneet presidentinlinnan edustalle telttaleirin ja uhkaavat pysyä siellä, kunnes ”kansakunnan kopiokone” lähtee.) Vai ihanko tosissaan miehen teflonpokka pitää ja ”omatunto on puhdas”, vaikka jotkin seikat viittaavat siihen, että Schmitt ei vain käännättänyt ja kirjoituttanut tekstiään jollakulla toisella vaan jätti sen jopa kunnolla läpi lukematta. (Erään kommentaattorin mukaan unkarinkielisessä tekstissä on urheiluterminologiaa käännetty niin omituisesti, että teksti ei voi sellaisenaan olla ammattiurheilijan ja urheilumaailman tuntijan jäljiltä.)

Ei siis vielä auta riemuita kansalaisyhteiskunnan ja vapaan verkkotiedonvälityksen voitosta. Orbánin hallituksen moraalinen vararikko on ilmiselvä, mutta jos se tässä yksinkertaisessa asiassa pystyy sitkeästi inttämään mustaa valkoiseksi, miten sitten vielä paljon mutkikkaammissa talouden tai juridiikan kiemuroissa?

(Muistutukseksi esimerkiksi tämä Schmitt-kohun alle hautautunut juttu: Oikeuslaitoksen yksinvaltaiseksi johtajaksi, joka mm. valitsee ja nimittää kaikki tuomarit, on nimitetty Tünde Handó, Orbánien perheystävä ja – nyttemmin kotimaan politiikasta vetäytyneen – József Szájerin puoliso; Szájer on Fidesz-puolueen perustajajäseniä ja kehuu ”kirjoittaneensa uuden perustuslain iPadillaan”. )

One Response to Schmitt happens: eipä nuolaista vielä

  1. Nagy Gábor sanoo:

    Ipadillaan. Ne, jotka puhuvat Ipadista, varmasti tietävät, mitä se on. Minä en tiedä, en koskaan käyttänyt, en koskaan pitänyt, en koskaan nähnyt. EI OLE RAHAA! Onneksi mun laptop toimii, vaik se on pian 9v. Hyvä noille, joilla on valta ja raha! Valta ja raha on se, mitä vasemmisto ja oikeisto haluaa. Sitten voidaan lopuksi huomata, miten köyhien vallankumous saa heitä kiini ja EU:n varkaat hirtetään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: