Unkarilaiset tekevät sen itse

Unkarille, kuten Venäjällekin, on nykyään ominaista, että poliittiset vitsit paranevat paranemistaan. (Aikoinaanhan sosialistisen järjestelmän kaatumisen tunnisti siitä, että poliittiset vitsit eivät jostain syystä enää olleet niin hauskoja kuin ennen.) Valitettavasti todellisuuskin tulla viuhtoo vitsien kannoilla sellaista kyytiä, että aina ei tiedä, onko jokin uutinen totta vai parodiaa. Ne siis tekevät sen itse, yhä tehokkaammin. Tai kuten asia Unkarissa nykyään ilmaistaan, kun jostain älyttömästä uutistapahtumasta on puhe:
– Hírcsárda?
– Valitettavasti ei.
(Hírcsárda eli ”Uutiskievari” on vähän meikäläistä Lehti-lehteä muistuttava vitsi-uutisportaali.)

Keskelle epätavallisen kylmää ja lumista talvea – vesistötkin ovat jäätyneet, mihin ihmeelliseen ilmiöön ei oikein osata suhtautua asiallisesti, ja niinpä jonkun turistiääliön Balatonin jäihin upottamasta Hummer-autosta tehtaillut huumorikuvat ja vitsit ovat jo muutaman päivän ajan täyttäneet unkarinkielisiä nettipalstoja – on nyt iskenyt pääministeri Orbánin uusin neronleimaus. Sitä tosin edelsi perinteistäkin perinteisemmän kertaus. (Tästä seuraavasta kiitokset unkarilaisen progressziv-blogistin tappavan tyylikkäälle yhteenvedolle.) Eli vuosikatsaus, jossa Orbán tiivisti viimeaikaisen hallintonsa tulokset seuraavaan tapaan:

”…olemme vieläkin huonommassa jamassa, kuin mihin työmme ja lahjakkuutemme meidät oikeuttaisi. […] Unkarilaisten käyttövoima on se, että oikeudentuntoamme loukkaa kokemamme kohtalo… Unkarilaisia vie eteenpäin vakaumus siitä, että he ansaitsevat jotain parempaa kuin tämä.”

Siis: kohtalon raastamat jälleen kerran, kansa, jota pitää ymmärtää, koska se on kärsinyt enemmän kuin yksikään toinen – viis siitä, mitä se oikeasti on tehnyt ja saanut aikaan, ja olisiko vastoinkäymisissä mahdollisesti, hm, jotain omaakin syytä. Tässä ollaan unkarilaisen isänmaallisuuden synkeän jylhässä ytimessä. Ja pelottavinta on, että vaikka löytyy niitä progresszív-blogistin kaltaisia älykkäitä kriitikkoja, jotka ymmärtävät mistä on kysymys – ”lyömme nyrkkiä suuren maailman pöytään ja huudamme, että hyvinvointia tänne ja sassiin, koska olemme sen ansainneet” – niin tuhansiin unkarilaisiin tämä 1500-luvulta lähtien kehitelty, taaksepäin katsovan ruikutusisänmaallisuuden sanoma edelleenkin puree. Kohta sen jälkeen, kun vuoden alkupäivinä hallituksen ja sen uuden perustuslain juhlagaalan yhteydessä Budapestin kaduille kertyi valtava (ja valtion uutiskanavan virallisesti vähättelemä) mielenosoittajajoukko, hallitus sai ns. rauhanmarssille eli hallituksen politiikkaa tukevaan ns. spontaaniin mielenosoitukseen vähintään yhtä suuret ellei suuremmatkin ihmismassat. (Huhujen mukaan melkoinen osa tästä joukosta oli kuljetettu busseilla maaseudulta ja jopa rajan takaa, jostain Transilvanian perukoilta. Unkarilaisilta tuttaviltani olen myös kuullut, että osa näistä sai mielenosoituksen jälkeen ilman paluukuljetusta avuttomana harhailla oudossa kaupungissa ihmetellen, miten pääsisi kotiin takaisin.) Moni on edelleenkin valmis uskomaan, että menossa on ilkeä kansainvälinen EU:n, suurpääoman ja ties kenen salaliitto Unkaria vastaan.

Jo aiemmin kirjoitin sellaisista Orbánin hallinnon orwellilaisista sanaluomuksista kuin ”Kansallisen yhteistoiminnan järjestelmä” ja ”Kansallisen voimanlähteen ministeriö”. Ja ”äänestyskoppivallankumous”, jolla siis tarkoitettiin, että sosialismin kaaduttua oli vallinnut sekava interregnumin aika ja todellinen järjestelmänvaihdos saavutettiin vasta viime vaaleissa, joissa kaksi kolmasosaa kansasta (siis viisikymmentäjotain prosenttia annetuista äänistä, mikä vaalilain ansiosta muuntui kahdeksi kolmasosaksi parlamenttipaikoista) nosti Fidesz-puolueen ja Viktor Orbánin valtaan. No nyt on äänestyskoppivallankumousta uhkaamaan noussut ”kolmijalkainen vallankaappausyritys” (kertoo HVG-lehden verkkosivusto), jota näkyy jo nimitettävän myös ”kynäsalaliitoksi”.

Siis mitä ihmettä? Orbán on eilen Fidesz-puolueen parlamenttiryhmän kokouksessa Egerissä ilmoittanut, että häntä vastaan on ollut vireillä vallankaappausyritys (puccskísérlet). Siihen on olennaisena osana kuulunut ulkomaisten viestimien valjastaminen Orbánin-vastaiseen propagandaan – esimerkiksi CNN on pyrkinyt luomaan kuvaa siitä, että Fidesz-puolueessa tyytymättömyys Orbánia kohtaan olisi kasvamassa ja Orbánin vaikutusvalta heikkenemässä. Lisäksi ulkoasiainhallintoon on vielä ikävästi jäänyt entiselle hallitukselle lojaaleja henkilöitä, jotka käyttelevät kansainvälisiä suhteitaan Orbánin ja Unkarin vahingoksi. Mutta nyt ”vallankaappausyritys on kukistettu”.

Niin kuin me entisaikojen ihmiset reaalisosialismin ajoista muistamme, mitä tiukemmassa kontrollissa tiedonvälitys, sen hurjemmin pyörivät vitsi- ja huhumyllyt. (Entisessä Neuvostoliitossa puhuttiin uutistoimistosta OBS, Odna baba skazala eli ”Yksi muija kertoi”.) Jo viikkokausia on esimerkiksi huhuiltu siitä mahdollisuudesta, että presidentti Schmittin väitöskirjaplagiaattiskandaali olisi Fidesz-puolueen johdon taholta masinoitu juoni: Orbán, joka pelkää syrjäytyvänsä pääministerin pallilta, petaa presidentin virkaa itselleen eli haluaisi tehdä Putinit, ja siksi Schmitt on poistettava tieltä. Mutta vielä hurjempaa kuin huhujen leviäminen on salaliittoteorioiden rehotus. Ja nämä puheet vallankaappausyrityksestä viimeistään saavat ulkopuolisen leuan loksahtamaan: keneen tämän jutun on tarkoitus upota, ja onko Orbán menettänyt vain suhteellisuuden- vai jo todellisuudentajunsa?

***

Lisäys. Fidesz-puolueen varapuheenjohtaja Lajos Kósa on nyt tv:n ajankohtaisohjelman haastattelussa kiistänyt hvg-lehden väitteet. Hänen mukaansa Orbán ei ollut Egerin kokouksessa suoranaisesti puhunut vallankaappausyrityksestä vaan vain siitä, ”millaisen vaikutelman saa, kun kokoaa yhteen tämän melkoisen hyökkäysten sarjan, jonka kotimaan oppositio, kotimaan lehdistön sosiaaliliberaali osa, Euroopan parlamentin sosiaaliliberaali osa, osa Euroopan lehdistöstä ja Amerikan diplomatia, siis mitä nämä kaikki yhdessä panevat toimeen maatamme vastaan, usein kaikki tosiseikat huomiotta jättäen”. (Huomatkaa ”liberaalin” käyttö haukkumasanana samaan tapaan kuin Amerikan oikeistopiireissä.) Eli siis Orbán ei olisi puhunut vallankaappausyrityksestä vaan siitä, että tässä yhteydessä syntyy sellainen vaikutelma, kuin Unkaria vastaan olisi tehty maailmanlaajuinen salaliitto.

Oli kysymys sitten salaliitosta tai salaliiton vaikutelmasta, tässä herää kysymys, ketä vastaan salaliitto kohdistuu. Hvg-lehden uutisen mukaan Orbán oli huolestunut omasta asemastaan, Kósan lausunto taas palaa tutulle linjalle: joka arvostelee meitä, se uhkaa koko maata ja ”hyökkää Unkaria vastaan”. Melkoista valtahuumaa siis, valtio olemme me. Ja tunnetusti tämmöisessä henkisessä ilmapiirissä viihtyvät myös epäluulo, pelko ja salaliittoteoriat.

Mainokset

13 Responses to Unkarilaiset tekevät sen itse

 1. Minävain sanoo:

  Sinun pitäisi katsoa, mitä fasistinen järjestelmä on Suomessa, eli kuin Unkarissa sanotaan, ”kinek a szemében a szálka, kiében a gerenda”. Mutta valehdella on hyvä asia, hyvä vasemmistolainen, eikö? Unkarissa tiedetään kyllä, että vasemmistolaiset eivät pelkää valehdella, jos he voivat voittaa sen jälkeen. Sitten sanovat, että ”anteeksi, valehdelimme, mutta, voitte nähdä, totuus on kuitenkin meidän, koska me voitimme.” Tämä on vasemmistolaisuus, hyvä outo suomalainen.
  Puhut huhuista. Mielestäni huhu olet ittesi.

  • Sentrooppa-Santra sanoo:

   Kiitokset pelottomalle nimimerkille Minävain terävästä ja vakuuttavasti argumentoidusta poliittisesta analyysista. Se on täysin linjassa niiden reaktioiden kanssa, joita esimerkiksi englanninkielisen lehdistön Unkari-kriittisten artikkelien yhteydessä saa lukea.

   (Yksi loistava esimerkki Francis Fukuyaman blogikirjoituksessa kommenttiketjuineen. Pakko siteerata yhtä oivallisesti kiteyttävää vastakommenttia: ”Well it’s pretty frustrating for them [= Fidesz] that they spend days on the internet trying to find an intelligent human being who is not Hungarian, agrees with the Orban government, writes about it in an Indo-European language and is known by at least 6 live people. There’s pretty much nobody.” Eli: minustakin olisi kivaa nähdä jonkun ei-unkarilaisen, asiantuntevan ja puolueettoman ulkopuolisen asia-argumentein puolustavan Orbánin hallitusta. Vielä en ole semmoista nähnyt, sitä vastoin maailman lehdistö on väärällään kansainvälisesti arvostettujen politiikan ja talouden asiantuntijoiden Unkari-kriittisiä analyyseja. Kuten tuo em. nobody Francis Fukuyama.)

   Tässäkin toistuvat taas ne samat ikuiset ”argumentit”:
   – Niin kuin lastentarhassa opetettiin: joka sanoo, se ite on. (Ihan sama ketä on sanottu miksi, ja onko siihen perusteita tai ei: koska riitapuolet eivät kuitenkaan vielä kykene mihinkään järkevään argumentaatioon, riita pitää aikuisen mahtikäskyllä lopettaa. Kuten sanottu, toimii lastentarhassa.)
   – Joka moittii meitä, on meidän vastustajiemme puolella. Eli esimerkiksi ”vasemmistolainen” (mitä ihmettä se sitten tarkoittaakin). (Gyurcsányista? Zsidóbérenc? Idegenszívű?) Ja vastustajamme, se ”tiedetään kyllä”, osaavat valehdella. Joten joka moittii meitä, se valehtelee. Loogista, eikö?
   – Koska Gyurcsányn ns. vasemmistolainen hallinto oli huono ja korruptoitunut ja valehteli kansalle (mitä harva ulkomainen Fidesz-kriitikko oikeasti kiistää), ”vasemmisto” on ainiaaksi menettänyt oikeutensa kritisoida Orbánin hallitusta. (Ja joka moittii meitä, kuuluu automaattisesti ”vasemmistoon”, ks. yllä.)
   – Ulkomaalaisilla ei ole oikeutta arvostella Unkaria, koska he eivät tunne Unkarin asioita / osaa unkarin kieltä / ylipäätään vain tajua, miltä meistä tuntuu. Ylipäätään kenelläkään ei ole oikeutta kaivella roskia lähimmäisen silmästä, jos omassa on tukki. (Tai vanhemman suomennoksen mukaan ”malka”. Tämä ”unkarilainen sanonta” sattuneesta syystä tunnetaan kaikkialla Euroopassa: Luuk. 6: 41-42.) Toisin sanoen: jokaisen ulkomaalaisen pitää ensin todistaa, että oman kotimaan järjestelmä on vapaa kaikista niistä virheistä, mitä toisessa maassa arvostelee, tai muuten pitää suunsa supussa.

   Sanalla sanoen: Mielestäsi siis tässä eivät ole vastakkain asia-argumentit vaan tunneperäiset sitoutumiset maahan, järjestelmään tai puolueeseen, Orbánin järjestelmän kritisoiminen ei ole Orbánin järjestelmän kritisoimista vaan kaikkien unkarilaisten solvaamista, ja minunkin uskottavuuteni ainoa mittari on oman maani hallintojärjestelmän uskottavuus… En tiedä, mitä tarkoitat Suomen ”fasistisella järjestelmällä”, mutta jos argumentointisi pysyy tällä tasolla, en taida välittääkään tietää.

 2. Minävain sanoo:

  Mielestäni ei ole ihmistä, joka on puolueton. Valehdella siis? Teillä, sinulla ei ollut mitään ongelmaa demokratian kanssa, kun sosialisti pääministeri valehdeli, minkä seurauksena tuli suuri mielenosoitus. Pääministerin vastaus oli Budapestin verilöyly oikeistolaisia vastaan vuonna 2006. Silloin kaikki oli kunnossa. Oliko sinulla malev-lippu? Saa lukea uutisia, mitä malevin kanssa tapahtui, miksi se joutui konkurssiin. Gyurcsány? Kuka halusi kavaltaa 3 miljardin arvoisen maatilan ulkomaalaiselle yrittäjälle? Ai siis tämäkin on fasismi! Ja minäkin olen fasisti, koska saan kritisoida vasemmistoa. Vain vasemmistolaiset sanovat totta, vain he ovat parhaita, vain heillä on oikeutta olla maan hallituksessa. Jos ei-vasemmistolaiset ovat vallassa, sitten se on rasismi ja fasismi.

  Suomen fasismi? Lue uutisia! No ei Suomessa, koska siellä kirjoittaa tästä asiasta on kielletty.

  No yksi vielä. Suomalaiset hyökkäävät Unkaria vastaan, media ihan kaikki. Se on selvä. EHkä myös sinun johdolla. Mutta mitä Puolassa, Liettuassa? Ja tiedatkö mitä? Romanian ja Unkarin välissä on paljon ongelmia, tästä huolimatta täysin romanialainen eu-edustaja puolusti Unkaria.

  Tiedätkö mitä. Jos teidän unelma toteutuu, että Unkari rangaistaan, vaikka hallitus on jo korvaamassa kritisoitut ongelmat, sitten meillä ei ole mitään syytä jäädä EU:hun. Voin vain toivoa, että vasemmistolaisten unelmamaailma, eli EU kuolee pian.

  Fukuyama? Joka juuri myönsi, että hän kirjoitti paljon asioita väärin, ja pyysi anteeksi? Tietenkin sen jälkeenkin yritti kirjoittaa kritiikkoja, mutta joka yhden kerran saadan kiini, että valehtelee…

  “vasemmistolainen” (mitä ihmettä se sitten tarkoittaakin). (Gyurcsányista? Zsidóbérenc? Idegenszívű?) Voi, voi, ettei suomalainen ymmärrä, mitä oikeistolainen ja vasemmistolainen tarkoittavat. Vasemmistolainen: sosialistit, vihreet, liberaalit esimerkiksi. Lisäksi kommarit, ehkä keskustalaiset (ei halunnut puhua Keskustasta). Idegenszívű? Kyllä. Mutta miksi? Koska vasemmistolaisten mukaan kansallisaate on fasismi, paras unohtaa, kansainvälisyys (joka tuli siitä, että világ proletárjai egyesüljetek, mutta nyt proletaarien suurin eivät enää äänestä vasemmistolaisia, koska tuli esiin, että he ovat maan rikkaimmat ihmiset, eli miten voi rikas ihminen puhua köyhyydestä, että hän tietää, mitä se on) on otettava käyttöön. Gyurcsányista? En usko. Onko Pavo Lipponen vasemmistolainen? Kyllä. Onko hän Gyurcsányista? Mielestäni jos hän olisi gyurcsányista, hän tekisi ittemurhaa. Zsidóbérenc? Kun Timo Soini puhui vaalitentissä siitä, että Israelin etu on tärkein, kun halutaan tehdä Palestiina kuntoon ja vasemmistolaiset haluavat enemmän ja enemmän islamin uskontolaisia Suomeen (muslimit eivät tykkää juutalaisia, voidaan kysyä heiltä), Zsidóbérenc juttu ei pidä paikkaansa.

  Unkarissa on kiinnostava juutalaiskirkko-järjestelmä. Vasemmistolaisten juutalaiskirkko on Mazsihisz ensisijaisesti. Fideszin juutalaiskirkko on EMIH. Onko Unkarin parlamentissa, onko EU:ssa juutalaisia kansanedustajia Fidesz-puolueen jonossa? Saa tutkia, montako.

 3. Minävain sanoo:

  Unohdin jotain. Mistä fasismista on kyse: Suomi varastaa lapsia Venäjältä, johon Pietarin konsulikin osallituu, siitten saamelaisten ongelma, sitten semmonen juttu, että joka ei kannata tuoda maahan enemmän ja enemmän islamin uskontolaisia, he ovat rasisiteja ja fasisteja, jotka olisi paras nähdä kuolleena. Mutta puhutellaan! Jos minulla ei ole totta, sitten pyydän anteeksi ja korjaan. Tämä on demokratia.

  • Sentrooppa-Santra sanoo:

   Loistavaa. Vahvistit kaiken edellä sanomani ja annoit suomalaisille lukijoille erinomaisen kuvan ”vastakritiikin” tasosta. ”Fasismi”, ”verilöyly 2006”, ”hyökkäys Unkaria vastaan”, ja ylipäätään, ”koska muuallakin on ongelmia ja vääryyksiä niin meitä ei saa arvostella”. Kiitos. M.O.T.

 4. Minävain sanoo:

  Pidän erinomaisesti, jos sanat viedään ulos lauseista, mutta sitten näiden tarkoitus on eri. Jos kokonainen kirjoitus luetaan, sitten ymmärretään, mistä on kyse. Mielestäsi oliko demokratia kunnossa entisten sosliberaalihallitusten aikana Unkarissa?

  Vielä yksi asia. Mielestäni jos on jotain ongelma Unkarin järjestelmässä, se on korjattava. Kuten nyt tehdään. Eli saa kitisoida ja kiitetään. Mutta jos valehdellaan, että uusi Holokausti, fasistidiktatuuri, se on eri.

  Unkarissa korjataan, mutta, kuten kirjoitin ”muuallakin on ongelmia ja vääryyksiä”, miksei niitä korjata?

  • Sentrooppa-Santra sanoo:

   En ole väittänyt, eikä kukaan muukaan, että edellisten hallitusten aikaan kaikki olisi ollut kunnossa. Mutta kun siitä ei nyt kerta kaikkiaan ole kysymys.

   Jäitä hattuun: fasistidiktatuurista ja holokaustista ei kukaan vakavasti otettava arvostelija ole puhunut, sitä vastoin on mielestäni aiheellisesti kritisoitu Orbánin hallinnon autoritäärisiä (joidenkin arvioiden mukaan ”fasistoideja”, joidenkin mielestä paremminkin ”bonapartistisia”) piirteitä sekä antisemitististen asenteiden muuttumista yhä salonkikelpoisemmiksi (”zsidózás”).

   Unkarissa korjataan – mitä? Se kuva, mikä mediaa seuraavalle välittyy, on lähinnä ”mertazelmúltnyócév”-ruikutus, eli kaikki on pielessä ”kahdeksan viime vuoden” (eli Gyurcsányn hallituksen) takia. Tässä olisi nyt kuitenkin nykyisellä hallituksellakin ollut runsaasti aikaa tarttua esimerkiksi Malévin ilmeisiin ongelmiin, sen sijaan että valtion lentoyhtiön annetaan ikään kuin yllättäen rysähtää konkurssiin… Tätä väittelyä voisi varmaan jatkaa loputtomiin, mutta ”hit ellen nincs orvosság”, eli uskonasioista ei auta väitellä.

   Mutta koska en ole politiikan enkä talouselämän asiantuntija vaan tavallinen lehtiä lukeva kielentutkija, yritän tässä blogissa lähinnä puuttua vallanpitäjien kieleen, retoriikkaan, viestintään ja kielenkäyttökulttuuriin, eli asioihin, joihin unkarin kieltä taitamattomat ulkopuoliset harvemmin pääsevät käsiksi. Ja tämä vallanpitäjien kielenkäyttö ja uuskieli on Unkarissa tällä hetkellä hiuksianostattavaa.

 5. Minävain sanoo:

  ”kirjoitit” – anteeks!

 6. Minävain sanoo:

  Haluaisin vain näyttää, mistä puhuin, tässä on YLE:n holokausti-kirjoitus:

  http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2012/01/unkarilainen_huippupianisti_andras_schiff_en_palaa_unkariin_3180963.html

  Tässä kirjoitetaan, että kokonainen media: ”ettei häntä onnistuttu aikoinaan ottamaan hengiltä. ” – eli Holokausti

  • Sentrooppa-Santra sanoo:

   Aivan tarkkaan ottaenhan YLEn uutisessa kirjoitetaan (kuten lukemattomissa muissa Schiff-haastatteluissa ympäri maailman tiedotusvälineitä): ”András Schiff haukuttiin niin maan mediassa kuin internetissäkin. Schiffiä nimitettiin muun muassa juutalaissiaksi ja harmiteltiin, ettei häntä onnistuttu aikoinaan ottamaan hengiltä.” Eli ei kukaan ole syyttänyt nykyistä Unkaria holokaustin pyörittämisestä, vaan esille on tuotu aivan totuudenmukaisesti, että jotkut ovat toivoneet, että Schiff olisi aikoinaan tapettu (niin kuin osa hänen suvustaan natsien toimesta murhattiinkin).

   Ja ketkä ja missä? Se kuuluisin esimerkki lienee täällä: Zsolt Bayer Magyar Hírlap -lehdessä runsas vuosi sitten (4.1.2011) kirjoittaa näin:
   ”Unkarista ’leviää löyhkä’ – kirjoittaa joku Cohen-niminen, löyhkäävä jätös jostain Englannista. Cohen, ja Cohn-Bendit ja Schiff. [Kaikki siis ilmeisiä juutalaisten nimiä. – Suom.] Népszava [sosialisteja lähellä oleva lehti] taas ilmestyy ison punaisen moukaria pitelevän miehen hahmossa vaatimaan lehdistön vapautta. Useimmat kai ajattelevat, että tämä on jokin uutuus, että tämmöistä sotaretkeä ei ennen ole ollut. Typeryyttä. Ei ole mitään uutta auringon alla. Valitettavasti ei onnistunut haudata kaikkia kaulaa myöten Orgoványn metsään…”

   Tämä ei tarkkaan ottaen viittaa natsien toimeenpanemaan juutalaisten joukkomurhaan vaan vuoden 1919 tapahtumiin. Ensimmäisen maailmansodan ja monarkian luhistumisen jälkimainingeissa Unkarissa oli koettu kommunistinen neuvostotasavalta-yritelmä, ja sen puolestaan sorruttua punainen terrori kostettiin valkoisella terrorilla. Orgoványn metsässä valkokaartilaiset murhasivat useita (lukumäärät vaihtelevat lähteittäin) kommunisteja ja kommunistimielisiksi epäiltyjä, ilmeisesti myös täysin viattomia ihmisiä. Jossain määrin murhien motiivina oli paitsi kommunisti- myös juutalaisviha – missä määrin, sitäkään historioitsijat eivät osaa varmasti sanoa.

   Toisin sanoen Zsolt Bayer, jota hermostuttavat ulkomailla leviävät ilkeät kirjoitukset Unkarin sananvapauden tilasta, hieman hämärin mutta melkoisen brutaalein sanakääntein viittaa sekä juutalaisiin että kommunisteihin Unkarin vihollisina. Ja kuka on tämä Zsolt Bayer? Ei ehkä suoranaisesti Unkarin hallituksen puhetorvi mutta Fidesz-puolueen perustajajäseniä, kirjailija ja toimittaja, jonka kannanotot ovat ennenkin herättäneet syytöksiä antisemitismistä.

   Tämän rinnalla YLEn Schiff-juttu on perin kesyä kamaa.

 7. Minävain sanoo:

  Mistä hän kijoitti siis? Hän kirjoitti punaisista, ei juutalaisista. Muuten jos tämä juutalaissia kiinnotaa sinut, eli noin maailmansodan aikana, sinun täytyy lukea Zsidókérdés Magyarországon- A Huszadik Század körkérdése.
  Tiedätkö, että punaisterrorin johtajat 1 ihminen lukuun ottmatta oli juutalainen? Tämän takia on vaikea ymmärtää, mistä puhutaan. Punaisia tai juutalaisia vastaan. Mieletäni punaisia vastaan, koska, kuten kirjoitit, siitä oli kyse tos metsäs.

  Kuulitko tästä laulusta: Vöyrin marssi? Oliko semmonen juttu aikonaan Suomes? Mutta varmasti tiedät, että Unkari on täysin eri kuin Suomi, Unkarissa oli sosialistidiktatuuri (ei voida puhua siis kommunismists, se oli eri järjestelmä), jossa punaiset opiskelivat, että muut ovat piruja, ja nämä pirut ymmärsivät, että heidän täytyy puolustaa itsensä kaikki tavoin.

  • Sentrooppa-Santra sanoo:

   No niin. Taitaa olla aika viheltää keskustelu poikki. Luulen, että kaikki olennainen on tullut sanottua, alkuperäisestä asiasta on päästy riittävän kauas, ja myös sen ”keskustelun” laatu, jota Unkarin asioista ulkomailla kirjoittavat joutuvat kokemaan, on varmaankin tullut kaikille lukijoille selväksi. Tuota juutalaiskysymys-linkkiä en lähde seuraamaan, kuruc.infoon minä vedän rajan ihan oman mielenrauhani takia. (Nimimerkin neuvoma kirjoitus ”Juutalaiskysymys Unkarissa” on alansa klassikko, joka nykyään löytyy, anteeksi tunneperäinen ilmaus, oksettavalta äärioikeistolaiselta kahjo-verkkosivustolta.)

 8. Minävain sanoo:

  ”olivat juutalaisia”

%d bloggers like this: